Elhunyt Wolfgang Petersen, a Trója rendezője

Elhunyt Wolfgang Petersen, a Trója rendezője

Gyertya (Fotó: Pixabay.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elhunyt Wolfgang Petersen német filmrendező, forgatókönyvíró és filmproducer, az 1981-ben debütált A tengeralattjáró (Das Boot) világsikerű film alkotója – idézi az MTI a rendező asszisztensét.

Petersen 81 évesen, rákbetegség következtében halt meg még pénteken. Asszisztense szerint békésen, családja körében tért örök nyugalomra Los Angeles-i otthonában. Felesége, Maria végig az oldalán volt.

A németországi Emden városában született és Hamburgban nevelkedett rendező szaktudását a berlini Film- és Televíziós Akadémián sajátította el. Karrierje német bűnügyi televíziós sorozatokkal indult, de az igazi nemzetközi áttörést és az utat Hollywoodba számára a Jürgen Prochnow főszereplésével A tengeralattjáró című film hozta el, amelynek története egy búvárhajó legénységének mindennapjain keresztül mutatja be a háború kilátástalanságát.

Petersen 1987-ben költözött feleségével Los Angelesbe, ahol olyan híres színészeket tudott kamera elé csalogatni, mint Clint Eastwood, Dustin Hoffman, Harrison Ford, George Clooney és Brad Pitt.

Rendezésében olyan nagysikerű filmek készültek, mint a Végtelen történet (1984), a Vírus (1995), Az elnök különgépe (1997), a Viharzóna (2000), a Trója (2004) és a Poseidon (2006).