Elindult a Netflix magyar párja, itt a Filmio

Elindult a Netflix magyar párja, itt a Filmio

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


A Netflix, az HBO GO és a Cinego után újabb streaming-portállal számolhatnak a magyarok. November 19-én startolt el a Nemzeti Filmintézet régóta ígért projektje, a Filmio, ahol kizárólag magyar produkciókat lehet nézni. Korában már többször felmerült, hogy számos magyar klasszikus egyáltalán nem elérhető legális úton, DVD-kiadás sem áll rendelkezésre több filmritkaságból. Ugyan a Filmintézet időről időre ingyenesen elérhetővé tett egyes műveket, például a márciusi karantén idején is, de ezek csak néhány hétig, esetleg hónapig voltak nézhetőek. Nemrég pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem volt az, amely rövid időre megtekinthetővé tett száz vizsgafilmet, köztük olyan alkotásokat is Tarr Bélától vagy épp Enyedi Ildikótól, amelyeket korábban nem is láthatott a nagyközönség.

A Filmio havi előfizetési díja jelenleg 890 Ft, január 1-jétől pedig 1190 Ft lesz. A díjért cserébe az oldalon lévő valamennyi művet lehet nézni, a kínálat pedig folyamatosan frissül.

Olyan klasszikusok is elérhetőek az oldalon, mint a Szerelem, a Sodrásban vagy Az ötödik pecsét, de bőven vannak 2000 utáni filmek is a Magyar vándortól az Örök télen át a Szép csendbenig. Az HBO GO-n és a Netflixen egyébként szintén rengeteg magyar film nézhető, ezekről nemrég az NLCafé közölt egy összefoglalót.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a művészfilmesek is elindították itthon a Cinego oldalt, ahol 1500 Ft-os havidíjért cserébe lehet nézni új és klasszikus munkákat. Ide viszont felkerül számos olyan tartalom is, amelyet külön meg kell vásárolni. (De idővel ezek jó része átkerül az előfizetők számára is elérhető kategóriába.)