Emberek feketében

Emberek feketében

Dave Gahan énekes a brit Depeche Mode együttes koncertjén a Puskás Arénában 2023. július 28-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az, hogy az ember miben különb az állatnál, sokrétű, filozófiai kérdés. Az elkülönbözés sarokpontjai napestig sorolhatók, ezért, hogy igazán eredményesek legyünk, a különbségek mélyen eredő gyökérzetéig kell leásnunk. Ha ezt becsületesen végezzük, a mélyben mindig a haláltudatba ütközünk. Az ember gyermekkorától fogva – hol, milyen formában – tud eljövendő haláláról, mi több, pszichésen normalizálódik és elemi ténykérdéssé válik e tudás. Tehát az élet gyakorlatilag eldöntetett: fogantatásunk pillanatában halálra ítéltettünk. Ez a meztelen létezés, és Kafka óta tudjuk, hogy mennyire pusztító tud lenni „mankó” nélkül. Innentől kezdve pedig az egész emberi lét egy folytonosan jelenlévő „Emlékezz a halálra” lelkiállapot keretrendszerén belül mozog – ki jobban tudatosítva, ki a felszín alá száműzve éli ezt a tudást. Egy azonban biztos: bármilyen ellentmondásos, de – főként a nyugati kultúrkörben – ez a haláltudat egyben az élettudat eredője is. Mert ez késztet minket arra, hogy célt és értelmet találjuk életünknek, ez a létélmény feszít minket a hit, a szakralitás irányába.

Mert a fekete nemcsak a leélt élet végén megjelenő sötét űr, de egyben a megtermékenyített élet nulladik pillanata is. Így a fekete a halál és az élet, a folytonosan elmúló, de egyben teremtődő élet végtelen körének szimbóluma. Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének főszereplőjét, Raszkolnyikovot én csak feketében tudom elképzelni. A bűnös lélek mélysötétbe való gravitálódása a baltával történő kettős gyilkosságban tetőzik, de Dosztojevszkij a negatív teológia katartikus mélységeiből a lelkiismeret kíméletlen szorításával az istenélmények legelemibb és legintimebb tapasztalását párolja le. Mert nincs Istenhez közelebb élő ember, mint aki a bűnök súlyától roskadozó koromfekete lelkiismeretével kopogtat minden pillanatban Isten ajtaján. A feketében csírázó fény Raszkolnyikovnál is az élet, ezúttal egy új, „megváltott” élet születését jelöli.

A fekete szín nélkül a Depeche Mode is értelmezhetetlen. Az együttes megértéséhez pontosan a fekete ilyen mérvű paradoxonának kibontása szükséges. Hamvas Béla úgy fogalmaz, hogy „A világ legnagyobb csodája a derű. Ennél csak az a nagyobb csoda, hogy a derű a melankóliából él. Ez a létezés legelragadóbb paradoxona.” A Depeche Mode ezt az elemi életérzést mindig is artikuláltan szállította, de legkésőbb a Memento Mori óta tudjuk, hogy ebből popkulturálisan is – a szó legnemesebb értelmében – falrengető művészetet lehet csinálni. Péntek este, életem első DM koncertjén a zsigereim legmélyéből remegtem együtt a komplett Puskás Arénával.

Az együttes csúcsformában volt, Dave Gahan 61 évesen is belakta a színpad minden négyzetcentiméterét, állóképessége bámulatos, mint ahogy alázata és – a remek hangtechnikának is köszönhetően – orgánuma is kifogástalan. Martin Gore érzékletesen és ha lehet még nagyobb művészi alázattal emlékeztetett minket a halálra péntek este. A Memento Mori albumcím a banda elmondása szerint már Andrew Fletcher halála előtt is megvolt, de az ő tragédiájával szükségszerűen került még mélyebb szellemi hátország a lemez mögé. A koncertnek elképesztően szépen felépített íve volt, ami a csúcsponton, azt hiszem, az Enjoy the Silence végtelen melankóliájában „felrobbantotta” az arénát. Ez a szám számomra amúgy is különösen kedves, a nyelvfilozófia popkultúrába való beágyazódása – „a szavak jelentéktelenek, az élvezet megmarad akárcsak a fájdalom, a szavak semmitmondók és felejthető” – azzal az egyszerű, de kontextusában utánozhatatlan gitárjátékkal harmóniában igazi katartikus melankólia.
A Depeche Mode újra bebizonyította és immáron Andrew Fletcher nélkül, hogy esetükben nem hullócsillagról van szó, hanem a könnyűzenei égboltunkat masszívan beragyogó állócsillagról. Életem legszebb gyászmiséje volt, amikor felcsendült a World in My Eyes, és a háttérben a kivetítőn Andi Fletcher fekete-fehér arcképén azok a szelíd szemek a szám végére lassan lecsukódtak. „Az óceán összes szigete/Minden ég a mozgásban/Hadd mutassam meg a világot az én szememben.” Megrendültem és a szemem könnyekkel telt.

Nem tudom igazán szavakba önteni, mi mindent adott ez az élmény a legteljesebb egészében, de a létezés legelragadóbb paradoxonát - ahogy Hamvas Béla megfogalmazta – a melankólia fekete felsűrűsödésében egy pillanatra megéreztem.

Címkék: Depeche Mode