Eszenyi Enikő: Lejárató kampány folyik ellenem

Eszenyi Enikő: Lejárató kampány folyik ellenem

Eszenyi Enikő és ifjabb Vidnyánszky Attila (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ifj. Vidnyánszky Attila is megszólalt a Vígszínház vezetőjét ért kritikák kapcsán. Hirtling István szerint nyilvános koncolás és vérfürdő zajlik Eszenyi ellen.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója szerint nem igaz, hogy a társulat 96 százaléka ellene szavazott, és az sem, hogy a teátrumban lévők nem mernek beszélni vele. Erről az ATV Spiritnek adott – és a Hvg.hu által szemlézett – interjúban beszélt az igazgatói pályázat és a vezetési stílusa miatt viták kereszttüzébe került Eszenyi.

A ma este adásba kerülő interjúban kijelentette: a társulatnak 400 tagja van, a dolgozókkal együtt. – Tehát akárhogy számolok – én négyesre érettségiztem matematikából –, a négyszáznak nem 113 a 96 százaléka – emelte ki. Amikor Rónai Egon műsorvezető felvetette, hogy valami mocorog a mélyben, Eszenyi Enikő helyeselt, ám furcsállta az időzítést.

– Adok egy nyilatkozatot egy portálnak, ami megjelenik a meghallgatásom előtt egy nappal, utána délután ugyanezen a portálon megjelenik egy lejárató cikk, (…), majd este olyan kollégák, akik régen voltak a Vígszínház tagjai… Szóval bennem is kérdéseket vet fel, hogy egy nappal a meghallgatásom előtt, miért? Ez nagyon furcsa egybeesés, és innentől kezdve minden nap van egy megjelenés, és szerintem most is írják már az újabbat, és holnap is jön egy…” – magyarázta.

A vezetési stílusát éri kritikákra – számos színész és színésznő, illetve más munkatársak állítják, hogy megalázó stílusban beszélt velük – azt felelte, hogy neki a Vígszínház érdekében kell minden döntését meghoznia, mint ahogy eddig is tette. – Eddig minden este teltházzal játszottunk, 97 százalékos a nézettségünk. Soha ennyi nézőnk nem volt, fiatalok és öreg nagy színészek, szimbiózisban, együtt, erőfeszítve olyan nagyszerű előadásokat hoztak létre, amelyek nagyon elnyerték a nézők érdeklődését. Tehát tényleg kérdezem, hogy mi a baj a Vígszínházzal? – vetette fel. Szerinte lejáratókampány folyik ellene a nyilvánosság előtt.

Szóba kerültek azok az elszerződött színművészek is, akik aláírták az Eszenyi Enikő vezetési stílusáról szóló nyílt levelet. Ebben egyebek mellett az is szerepel, hogy az aláírók szolidárisak a Vígszínházban dolgozó, Eszenyi hatalmának áldozatául eső kollégáikkal. A műsorvezető erre vonatkozó kérdésére – megemlítve, hogy a színészek nem mernek megszólalni –, Eszenyi elmondta: ez nem igaz, hiszen minden nap ott van a színházban és minden nap kommunikál mindenkivel. – Előadás előtt nálunk összetartás van, összegyűlnek a színészek. Tényleg már ott tartunk, hogy a 45 kilómmal senki nem mer hozzám odajönni és beszélni? – fogalmazott. Egy másik kérdésre adott válaszából pedig az derült ki, hogy az igazgató–színművésznő jól alszik, mert tiszta a lelkiismerete.

Az M5 Híradójában három társulati tag, köztük Ifj. Vidnyánszky Attila is reagált az Eszenyi Enikőt ért vádakra.

Ifj. Vidnyánszky Attila, aki 2017-ben Eszenyi Enikő hívására érkezett a színházba, arról beszél, hogy az általa rendezett, A nagy Gatsby című előadáson például teljes békében és harmóniában dolgozott együtt csaknem száz ember. „A színház minden egyes dolgozója azon volt, hogy ez megszülessen. És én erre a munkára szeretnék hivatkozni, és a jövőben is mindenképp a munkában szeretnék hinni.”

A társulathoz az évad elején csatlakozott Hirtling István azt nyilatkozta, hogy semmilyen megaláztatással nem találkozott az elmúlt időben, csak azt látta: „A társulat élén áll egy törékeny nő, aki hihetetlen elhivatottsággal dolgozik azért, hogy a színház sikeres lehessen.”

Úgy véli, internetes nyilvános koncolás és vérfürdő zajlik Eszenyi ellen, aminek nem örül, mert ezzel szerinte nagyon sokat ártunk a magyar kultúrának.

Karácsony Zoltán arról beszélt, hogy egy nagyon erős társulat kovácsolódott össze az elmúlt tíz évben, ahol egyre kevésbé van jelen az áskálódás. Ezt is annak érzi, egy „visszafúrásnak”, bomlasztási szándékkal, majd kijelenti: „Köszönjük, nem kell megvédeni minket.”