Felvidéki magyar színésznőt is díjaztak Karlovy Varyban

Felvidéki magyar színésznőt is díjaztak Karlovy Varyban

Fotó: ŠJů (cs:ŠJů), Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az iráni Summer With Hope kapta az 56. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Sadaf Foroughi második játékfilmje egy úszófiú történetét meséli el, a rendező pedig az első iráni alkotó, akinek filmje a fesztivál fődíját vihette haza.

A legjobb rendező a cseh Beata Parkanová lett, aki a The Wordben az 1968-as szovjet bevonulás drámai következményeit mutatja meg. A filmbeli jegyzőt alakító Martin Finger lett a legjobb férfi színész a cseh fesztiválon. A legjobb színésznő díját megosztva kapták a Room of my Own szereplői, Taki Mumladze és Mariam Khundadze.

A fesztivál második legfontosabb díját a spanyol rendező, Jonás Trueba kapta. Párkapcsolati drámája, a You Have to Come and See it a Filmhu szerint „a mumblecore és a francia új hullám metszetét kereső, nyári dramedyk” sorába tartozik.

A Kék Kocka díjat, amelyet színészek szoktak kapni, idén a felvidéki magyar Bárdos Judit kapta, nem is egyetlen, hanem egyszerre három idei alakításáért. Életművéért Kristályglóbuszt kapott Geoffrey Rush is, Benicio del Torót pedig a President’s Awarddal ismerték el.