Gulyás Dénes: Demeter Szilárdot le kellene venni a sakktábláról

Gulyás Dénes: Demeter Szilárdot le kellene venni a sakktábláról

Gulyás Dénes Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes 2019. november 23-án (Fotó: MTI/Czimbal Gyula)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem kevés indulattal írt a Fidesz valamikori polgári vonalát képviselő Gulyás Dénes a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) vezetőjéről, reagálva Demeter Szilárd minap tett kijelentéseire. A kormánypárt kultúrpolitikáját nagyban meghatározó főigazgató a Telexnek nyilatkozva többek között arról beszélt, kukázná a magyar irodalom nyolcvan százalékát, de ízlésének a magyar könnyűzene és a magyar filmek jó része sem felel meg. Elárulta azt is, „gyűlöli a színházat, és olyan élmény neki színházba menni, mint másnak fogorvoshoz”.

Gulyás Dénes – aki 2006 és 2010 között a Fidesz országgyűlési képviselője volt, kétszer is egyéni mandátumot szerezve Pest megyében – Facebook-kommentekben értékelte az elhangzottakat. A Kossuth-dajas művész úgy fogalmazott, „azt hiszem az orvostudomány ma már csodákra képes”. (...) „Az a baj, hogy vitára érdemessé tesszük azzal, hogy beszélünk róla. A hülyék mellett el kell menni anélkül, hogy véleményeznénk. Az bizonyos, hogy valakinek le kellene venni ezt az embert a sakktábláról. Én azt hiszem elmegyek mellette, mert szeretnék nyugodtan aludni. Csak remélem, hogy a miniszter felettese tudomást szerez erről.”

 

Később hozzáteszi: „Egyébként a zenéről, a színházról alkotott véleménye abszurd. Van a zenének egy olyan területe, amit valószínűleg egyáltalán nem ismer. Ha már zenéről beszélt elfelejtette megemlíteni pl. Mozart, vagy Bartók nevét. Nem is beszélve azokról, akik a reneszánsztól napjainkig zseniális műveket komponáltak. Egyébként normálisnak érzem magam, mert színházba, koncertre járok és élőben jobban szeretek zenét hallgatni.”

Néhány órával később Gulyás Dénes a következőkkel egészítette ki mondandóját: „Az baj hogy politikai síkra terelődik a vita. Próbáljunk meg a <szakma> területén maradni. Ha a kultúrát egyàltalán lehet szakmának aposztrofálni. Egyszerűen arról van szó hogy a PIM igazgatója ilyen nyilatkozatot nem tehet. Összevágott vagy nem, környezetéből kiragadott vagy manipulált a riport teljesen mindegy. Az is mindegy hogy Parti Nagy Lajost szereti- e valaki vagy sem. De iràsait a fekália vagy ürülék alpári szinonimájával illetni nem come il faut. Megengedhetetlen.”

A PIM főigazgatójának szavait több író is élesen kritizálta, Demeter Szilárd az Origóban reagált az őt ért bírálatokra.