Nem voltak meg a biztonsági feltételek a díszletnél, ahonnan lezuhantak a Nemzeti Színház művészei

Nem voltak meg a biztonsági feltételek a díszletnél, ahonnan lezuhantak a Nemzeti Színház művészei

A Rómeó és Júlia egyik pillanata (Forrás: Nemzeti Színház/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szász Júlia súlyos borda- és medencecsonttörést, valamint belső sérülést szenvedett, Horváth Lajos Ottónak pedig a kézfeje izmai sérültek meg súlyosan, amikor péntek este a Nemzeti Színház Rómeó és Júlia előadásán leestek a díszletről – értesült a Magyar Hang. Bár az intézmény vezetője értesüléseink szerint a színház minden tagját eltiltotta a nyilatkozattól, de lapunk más forrásból azt tudta meg, hogy a balesetnek volt előzménye. A társulat tagjai sokszor panaszkodtak a díszletre, és bár a magasban kellett játszaniuk, ehhez viszont egyáltalán nem voltak adottak a biztonsági feltételek, még matrac sem volt az adott díszletrész alatt, ami ilyen esetben alapvető követelmény lenne. Információink szerint a színészek legalább három métert zuhantak és reflektorra estek rá.

Ahogy arról a Magyar Hang is beszámolt, hétfőn „a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét”, Vidnyánszky Attila lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Csák János kulturális és innovációs miniszter ugyanakkor nem fogadta el azt, a baleset lezárultának kivizsgálásig így továbbra is Vidnyánszky Attila vezeti a színházat.

Az intézmény nem közölte, hogy a baleset hogyan történt, csak annyit írtak, hogy a színészek „a körülményekhez képest jól vannak”, a baleset körülményeit pedig még vizsgálják. 

Hétfőn a Semmelweis Egyetem azt írta, hogy a Nemzeti Színház színészei jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát. Annyit árultak el egyelőre, hogy a két művészt végtagsérülésekkel szállították a mentők a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, még aznap mindkettőjüket meg is műtötték. Csák János közben személyesen is ott járt a traumatológiai klinikán, ahol Merkely Béla rektor és Bodzay Tamás, a Traumatológiai Klinika vezetője fogadta. – Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó állapota a szakszerű és magas színvonalú orvosi ellátásnak köszönhetően folyamatosan javul – írta, hozzátéve, hogy a minisztérium azonnali gyorssegélyt biztosít mindkét művész számára e nehéz időszakban.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Színházat, amint választ kapunk kérdéseinkre, frissítjük cikkünket.