Hemző Károly-díjat nyert a Magyar Hang fotóriportere

Hemző Károly-díjat nyert a Magyar Hang fotóriportere

Végh László. Fotó: Máté Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erdélyi pásztorsorsért, ember és kutya kapcsolatának bemutatásáért Végh László fotóriporter, a Magyar Hang munkatársa nyerte el az idén a fiatal fotográfusoknak kiírt Hemző Károly-díjat. A zsűri (Lajos Mari, a névadó özvegye, Salvarani Zsófia, Hemző nevelt lánya, illetve a Hemző Károly Alapítvány kurátorai, Bánkuti András és Korniss Péter fotográfusok, valamint az Alapítvány titkára, Szarka Klára) ezúttal is hirdettek finalistákat. 2020-ban magas színvonalú pályázataikat értékelve Végh László mellett Bánhegyesy Antal, Hirling Bálint, Hölvényi Kristóf és Sivák Zsófia lettek a díj finalistái.

A zsűri biztató tendenciának tartotta, hogy egészen fiatal tehetségeket is jelöltek a díjra. Látszik, hogy a nagy hagyományú magyar dokumentarista fotográfiának van és lesz utánpótlása. Végh László, aki már háromszor volt a díj finalistája (2016, 2017, 2018) folyamatos elmélyült munkásságával, a szakmai tudás fölényes birtoklásával és a valóban hosszú éveken átívelő riportjaival magasodott ki az idei mezőnyből. Eddigi műveiben és a pályázatában is találni emocionális indíttatású lírai, dinamikusan bravúros és a mély empátiáról tanúskodó, extrém mennyiségű szakmai munkát követelő sorozatokat. Végh rokonszenves emberi karaktere munkáiban is átragyog a zsűri véleménye szerint – írták méltatásukban.

A díjat hagyományosan a névadó születésnapján, június 11-én adják át, de az idei rendkívüli helyzetben Károly-napon, november 4-én hirdették ki a pályázat eredményét a Capa Központban. A díj oklevél és a Kuratórium által meghatározott pénzösszeg, illetve kiállítási lehetőség a Capa Központ F8 Galériájában.

A korábbi díjazottak: Hajdú D. András (2014), Móricz-Sabján Simon (2015), Mohai Balázs (2016), Pályi Zsófia (2017), Bielik István (2018), Csudai Sándor (2019)

A tavalyi győztes, Csudai Sándor Különös Budapest című jutalom kiállítása 2020. november 14-ig látható a Capa Központ F8 Galériájában.

Kiss Attilát 2004-ben szentelték pappá. Ez időtájt vette első kutyáját Wolfit. Később elkerült Csíkszentgyörgyre, segédlelkésznek. A közelben lakott egy husky tenyésztő. Egyszer betért hozzá, beszélgettek és Attila a végén két ajándékba kapott huskyval távozott, azzal a feltétellel, hogy kipróbálja őket úgy is, hogy befogja szán elé, hiszen a husky szánhúzó fajta. Több mint tizenöt év telt el azóta. Attila autódidakta módon tanult meg mindent és ma már világbajnok és Európa-bajnok.Jelenleg a Borgói-hegység (Románia) lábánál található Óradna falu katolikus plébánosa (Fotó: Végh László)
Készülődés az egyik versenyre Németországban Haidmühleben. Hit és huskyk (Fotó: Végh László)
(Fotó: Végh László)
A kutyákkal a nyári hónapokban Attila nem tart edzéseket, mert nem bírnák a terhelést a melegben. Késő ősszel, ahogy 8 fok alá csökken a hőmérséglet, előkerül a"szekér" és indul a hegyekben a tudatos versenyre való készülődés (Fotó: Végh László)
Attila maximum 12-13 kutyával tud hatékonyan foglalkozni. Mindegyikre ugyanúgy vigyáz (Fotó: Végh László)
Délutáni pihenés a verseny után. Attila egy lakókocsival járja a versenyeket Európa szerte. A lakókocsit saját pénzből vásárolta a kutyák boxát szállító pickupot pedig a prefektúra támogatásával és a kölykök eladásából befolyt összegből (Fotó: Végh László)
Mise a közel 140 fős Radnaborbereken. A hívek kezdetben furcsállták plébánosuk hobbiját, De mára már mindenki elfogadta és ha Attila versenyen van valahol a kutyáival, folyamatosan érdeklődnek az eredmények után (Fotó: Végh László)
A hívek a különleges hobbi miatt egyszer sem maradtak mise nélkül, amikor Attila távoli versenyre indul, mindig gondoskodik róla, hogy valaki helyettesítse (Fotó: Végh László)
„Szerintem a Huskyk a legkedvesebb kutyák. Annyira tudnak kunyerálni, hogy az már katasztrofális. Az égvilágon mindent ki tudnak csalni az emberből. Kedvesség, játékosság, tekintetében nincs párjuk” (Fotó: Végh László)
Edzés vége a havasok lábánál Óradnán. A kutyák kitartása és feltétel nélküli szeretete erőt ad Attilának a hétköznapokhoz (Fotó: Végh László)

Címkék: fotó, Végh László