Herendi Gábor: Piroch Gábor ütött-kopott csődört hozott Kincsem szerepére

Herendi Gábor: Piroch Gábor ütött-kopott csődört hozott Kincsem szerepére

Jelenet a Kincsem című filmből

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Életemben egyszer kiabáltam forgatáson, és az Piroch Gábor miatt volt – erről írt Facebook-oldalán Herendi Gábor. A rendező a Kincsemen dolgozott közösen a kaszkadőr-koordinátorral, utóbbi pedig most megjelent, Hollywoodland című könyvében ezt így elevenítette fel: „Ha odalépek hozzá, és lekeverek neki egy k**rva nagy pofont, arra élete végéig emlékezni fog, és a kaszkadőr szó hallatán soha többé nem üvöltözik velünk.” A mondatokat a Telex a könyvről szóló cikkében idézte, így jutottak azok szélesebb nyilvánossághoz.

Herendi azt írta, nem akart reagálni a leírtakra, de a cikk után sokan hívták fel azzal, tényleg tud-e kiabálni, így mégsem kívánt csendben maradni. Elmondása szerint jó oka volt rá, hogy dühös legyen Pirochra: „Odahoztál Kincsem szerepére egy kivénhedt, kövér, ütött-kopott csődört, kb. 42 sebbel és heggel az oldalán az eddigi filmes csatajelenetekben való részvétele miatt és te, mint ezért felelős ember úgy érezted ez a ló eljátszhatja Kincsemet, a csodaszép fiatal kancát.”

A rendező szerint kiborulását látva Piroch csak tehetetlenül széttárta a karját, így kénytelenek voltak felvenni a jelenetet, majd milliókért CGI-jal lefogyasztani a lovat, kiretusálva „a sebeket és a szervet, amit ezért a munkáért megérdemeltél volna.” A filmes hozzátette még, hogy sajnos attól, mert valaki a magasból le mer ugrani száguldó teherautóra, még nem lesz jó kaszkadőr-koordinátor.

Herendi azt is írta, hogy Andy Vajna búcsúztatója után a kaszkadőr odament hozzá bocsánatot kérni a Kincsemben nyújtott teljesítményért, ezt pedig őszintének gondolta, és emelte kalapját. De most már úgy látja, mégsem volt őszinte, „ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna.”

Piroch a Telex szerint a könyvben azt írta, a Kincsem forgatásán folyamatos volt a feszültség: „az egyik kaszkadőr hiába ígérte, nem volt hajlandó megcsinálni egy esést, az állatorvos nyugtatózta a főszereplő lovat, az ernyedéstől pedig lehetett látni, hogy a világhíres kanca az nem kanca. Mindeközben pedig a csömöri lovarda vezetője elég simlisen bánt a kaszkadőrrel, legalábbis az ő bevallása szerint.”