Egy pap múmiáját keresték, ám egy terhes nőt találtak a szarkofogában

Egy pap múmiáját keresték, ám egy terhes nőt találtak a szarkofogában

A Varsóban őrzött múmia az első olyan ókori egyiptomi elhunyt, akit terhesen helyeztek örök nyugalomra (Fotó: Warsaw Mummy Project/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meglepő felfedezést tettek lengyel régészek, egy terhes nő múmiájára leltek, miközben vizsgálatok alá vetették a varsói Nemzeti Múzeumban őrzött ókori egyiptomi múmiákat. A lengyel állami hírügynökség, a PAP beszámolója szerint a felirata szerint eredetileg egy férfi papot szerettek volna beazonosítani, ám teljesen másra leltek az 1826-ban Varsóba kerülő szarkofágban.

– Az első meglepetés az volt, hogy az elhunytnak nincs pénisze, hanem ehelyett hosszú haja és melle volt. Aztán a röntgenes vizsgálat egy terhes nőt tárt a szemünk elé – idézte a lengyel hírügynökség a vizsgálatokban részt vevő régész-antropológust, Marzena Ozarek-Szilkét. A kutatókat különösen azért sokkolta a felfedezés, mert korábban egy vizsgálat sem igazolta, hogy a szarkofágban ne egy férfi pap lenne.

A csütörtökön közzétett vizsgálatok szerint a beazonosított egyiptomi nő elhunytakor 20 és 30 év között lehetett és a terhesség 26-28 hetében járt. A magzat nemét azonban nem lehet meghatározni.

A lelet jelentősége, hogy ez az első olyan múmia, amelyet terhesen helyeztek örök nyugalomra. A Warsaw Mummy Project szakemberei azt nem tudják, hogy a mumifikáció során miért nem távolították el az anyaméhet és a magzatot. A mumifikáció során ugyanis a belső szerveket eltávolítják, mielőtt megkezdenék a test kiszárítását. „A múmiánk teljesen egyedi eset, nem találni a világon még egy olyan elhunytat, akinek meghagyták volna a méhét benne a magzattal” – mondta a kutatócsoport másik kutatója, Wojciech Ejsmond.

A szakemberek szerint mostani felfedezésük rendkívüli lehetőséget ad arra, hogy alaposan tudják tanulmányozni, milyen lehetett terhesnek lenni Krisztus születése körül. A szarkofág feliratának elemzése szerint a papot valamikor a Kr. e. 100 és a Kr. u. 100 között temethették el, ám a fiatal nő elképzelhető, hogy később került a koporsóba. A szarkofágot nem nyitották fel, a CT-elemzésekből azonban annyi már kiderült, a nőnek hullámos haja lehetett.

A szakemberek a továbbiakban azt is szeretnék kideríteni, hogy mi lehetett a halálának az oka. A kutatók eddigi eredményeiket a Journal of Archaeological Science című szaklapban publikálták.

Érdekli a történelem? Lapunkban minden hónap első péntekén olvashatja Időgép mellékletünket! Ha pedig online is olvasná, az Időgép további cikkeiért kattintson ide! Ha a tudományos cikkek érdeklik, akkor a Tudomány rovatunkat érdemes figyelnie!