Janikovszky Évára emlékeznek

Janikovszky Évára emlékeznek

Janikovszky Éva sírja a Farkasréti temetőben (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Janikovszky Éva író 1926. április 23-án született Szegeden. Közelgő születésnapja alkalmából több helyszínen is megemlékeznek róla. A nevét viselő kőbányai iskola diákjai és tanárai minden évben kis műsor kíséretében koszorúzzák meg sírját a Farkasréti temetőben; idén április 22-én délelőtt emlékeznek meg az íróról. A fővárosban, a  Janikovszky Éva parkban április 23-án, délelőtt 11 órakor tartanak megemlékezést. Itt Balogh Anna színésznő olvas majd fel Janikovszky Éva egyik könyvéből, míg az írónő fia, Janikovszky János a kerület vezetőivel közösen helyezi el az emlékezés koszorúját. 

A Móra Kiadó gondozásában nemrég látott napvilágot az írónő Te ezt még úgysem érted című kötete, melynek elbeszélései eredetileg a Kincskereső folyóiratban láttak napvilágot. A rendszerváltás körüli zavaros időszakot egy kamasz lány szemszögéből fogalmazta meg az írónő, az eredetileg tervezett kilenc, összefüggő szövegből végül csak hét jelent meg. Akkor Janikovszky Éva a ciklust nem tartotta befejezettnek, így kötet sem született belőle. Halála után több mint két évtizeddel most végre egyben lehet olvasni ezeket a szövegeket, amelyek semmit nem vesztettek aktualitásukból. 

Janikovszky Évát elsősorban gyermek- és ifjúsági szerzőként ismerjük, ám a felnőtteknek szánt írásaiban is érdemes elmélyedni. A szerző klasszikusnak számító gyermek- és ifjúsági könyveire is másképpen tekinthetünk, ha ismerjük az ifjú Kucses Éva 2020-ban kiadott naplóját. A Kizárólag az utókor számára című kötetből színdarab is készült Sodró Eliza előadásában, ami a 6Szín teátrumban látható. Janikovszky Éva felnőtteknek szánt írásai megújult formában jelennek meg újra, a Trend Kiadó gondozásában ez év tavaszán.