Közösségi gyűjtés indult a független színházak megsegítésére

Közösségi gyűjtés indult a független színházak megsegítésére

Fotó: Unsplash/Rob Laughter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eSzínházat is működtető Alapítvány a Magyar Színházakért, karöltve a Katona József Színházzal, az Örkény Színházzal és a Radnóti Színházzal támogatási kampányt indít és közösségi gyűjtést szervez a független színházak és társulatok finanszírozásának megsegítésére. A július 31-ig tartó kezdeményezéshez elismert színészek, rendezők, írók és dramaturgok is csatlakoztak, mások mellett Alföldi Róbert, Geszti Péter, Háy János, Kováts Adél, Mácsai Pál, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Radnóti Zsuzsa, Schmied Zoltán, Székely Csaba, Szily Nóra, Veiszer Alinda és Závada Péter.

A független színházak és társulatok a ’60-as évektől kezdve motorjai és részbeni megújítói a magyar színházi életnek. Időről-időre új látásmódot hoznak, kísérleteznek, és aktív szerepet vállalnak az új színházi generáció és alkotók bemutatásában, kinevelésében. Közös érdeke és felelőssége tehát úgy a színházi szcénának, mint a kultúrát szerető és fogyasztó közönségnek, hogy segítse és támogassa őket, különösen akkor, amikor drasztikusan csökkent a központi forrásokból számukra juttatott finanszírozás. Félő, hogy 2024 őszétől számos meghatározó társulat előadására már nem lehet jegyet váltani, a darabjaikat már nem lehet megnézni, mert a társulatok működése komoly veszélybe kerül – írják közleményükben.

„Az nem lehet, hogy a kultúra színei megszűnjenek, az nem lehet, hogy a kísérletezés és a kompromisszummentes alkotás, amire ezek a társulatok szövetkeztek, megszűnjön. Ők a mi szakmánk örök fiataljai, legyenek köztük akármilyen nagy múltúak is” – mondja Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója a kampányvideóban, amelyben Máté Gábor, Mácsai Pál és Alföldi Róbert is megszólalnak.

A közösen megfogalmazott cél az, hogy legalább a soron következő (azaz a 2024/2025-ös színházi) évad tekintetében biztosítható legyen a meghatározó független műhelyek megfelelő működése. A célok elérése érdekében az Örkény Színház, a Katona József Színház és a Radnóti Színház az eSzínház „Nyáresti vetítések” részeként műsorra tűzött Azt meséld el, Pista! (megtekinthető június 21-28. között), Rükverc (megtekinthető június 28. és július 5. között) és Kezdhetek folytatódni (megtekinthető július 5-12. között) című előadásaiból befolyó teljes bevételt a független színházaknak és társulatoknak ajánlják fel, tehát ezen előadásokra megváltott jegyekkel bárki hozzájárulhat az adománygyűjtő kampányhoz.

A független színházak és színházi neveléssel foglalkozó együtteseket közvetlen átutalással is lehet segíteni, az alábbi bankszámlaszámon:

Alapítvány a Magyar Színházakért
11705060-21189436
közlemény: függetlenek

Az eSzínház Facebook-oldalán folyamatosan nyomon követhető a kampány alakulása, az eszinhaz.hu oldalon pedig megvásárolhatók a jegyek azokra az online előadásokra, amelyekből befolyó bevételeket a függetlenek támogatására fordítják.