L. Simon László is pályázik a nemzeti múzeum főigazgatói posztjára

L. Simon László is pályázik a nemzeti múzeum főigazgatói posztjára

L. Simon László (Fotó: L. Simon László/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

L. Simon László is benyújtotta pályázatát a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói posztjára – írja a Mandiner. A lap azt nem tudja, hogy más is ambicionálja-e posztot, de minisztériumi forrásaiktól úgy értesültek, hogy a pályázók meghallgatása július 12-én lesz, az új főigazgató pedig augusztus 1-én áll munkába.

Amennyiben Kásler Miklós L. Simon Lászlót nevezi ki főigazgatónak, akkor 30 napja lesz lemondani a parlamenti mandátumáról, hiszen a két pozíció összeférhetetlen. Ebben az esetben a helyére más listás jelöltet kell megneveznie a Fidesznek.

A kormánypárti politikus egy 52 oldalas pályázatot nyújtott be. Ebben többek között arról is írt, hogy a terve nem kisebb, mint „megnyitni a Magyar Nemzeti Múzeum új, dicsőséges korszakát, nem feledve sem az elődök értékes munkáját, sem az intézményi adottságokat, s különösen szem előtt tartva a kormány emlékezetpolitikai célkitűzéseit”. Itt kifejtette azt is, miszerint „Nem arról van szó, hogy átpolitizáljuk a múzeumi munkát, hanem hogy felkarolandó témákat, ügyeket szállítunk a kormányzati emlékezetpolitikának, illetve, hogy a kormányzat számára is fontos kérdéseket szellemileg előkészítjük. A tudományos diskurzus azért fontos, mert egy-egy téma alapos előkészítésével elkerülhetők vagy megelőzhetők az olyan emlékezetpolitikai kudarcok, amiket az elmúlt évtizedben számos esetben, pl. szoborállítások, újra temetések stb. kapcsán megélhettünk.”