Megüzenték Gesztinek, hogy ha Nagy Ervin fog szerepelni a filmben, nem kapnak pénzt

Megüzenték Gesztinek, hogy ha Nagy Ervin fog szerepelni a filmben, nem kapnak pénzt

Nagy Ervin (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha kitartanak Nagy Ervin közreműködése mellett, akkor végül nem készülhet el a Szia, Életem! – Geszti Péter szerint ilyen választás elé állították a tavaly bemutatott film készítésekor. A producer-műsorvezető-zenész nemrég indított a Viasat3-on új, beszélgetős műsort Adom a napom címmel, a legutóbbi vendége pedig Nagy Ervin volt. A beszélgetés élőben ment le a tévében, eddig pedig csak részleteket tettek ki belőle, így ez a blokk nem is kapott még nagyobb nyilvánosságot. A témára Kovács Gellért újságíró hívta fel a figyelmet kedd este, most pedig meg is tudtuk nézni az adást, benne a filmre vonatkozó résszel.

A Szia, Életem! főszereplője végül Thuróczy Szabolcs volt, aki a megszaporodó munkái miatt távozó Scherer Pétertől vette át a feladatot. A filmnek egy forgatási napján is kinn jártunk, majd 2022-ben, a veszprémi Mozgókép Fesztiválon néztük meg a vígjátékot.

Nagy Ervin elmondása szerint háromszor ment castingra a Szia, Életem! miatt, végül mégsem szerepelhetett a filmben. Az egyik producere a műnek pedig Geszti Péter volt. Nagy meg is jegyezte, hogy most tévednek vékony jégre a beszélgetésben. De ő megmondta, csak akkor szerepel a műsorban, ha itt elszámolnak a kérdéssel. – Téged is nyilván egy lehetetlen helyzetbe hoztak, és engem is egy lehetetlen helyzetbe, lényegében megmondták, hogy nem terem itt nekem babér, mert én én vagyok, és mert kinyitottam a számat – fogalmazott a színész.

Geszti erre azt válaszolta, hogy teljesen igaza van, és el is mentek beszélgetni egyet, ahol elmondta neki: nem büszke arra egyáltalán, hogy ez így alakult. Nagy Ervin ezt lényegében bocsánatkérésként értékelte, és a műsorvezető el is ismerte, hogy annak szánta. Geszti szerint bár nem egyedül volt a döntésben, de mégsem akarja ezzel kisebbíteni a felelősségét. Elmondása szerint a kész forgatókönyvre igent mondtak Andy Vajna idejében, de azután változtak a pozíciók, és az új vezetés úgy döntött, hogy Nagy Ervin a megszavazott pénz birtokában sem játszhatja el a főszerepet. – Az elé a választás elé raktak minket, hogy ha Nagy Ervint választjátok, akkor nem lesz film – fogalmazott Geszti Péter. Majd hozzátette, a stáb már nagyon sokat dolgozott, volt egy tehetséges forgatókönyvíró és rendező, akik két-három év munkáját beletették. Gondolkoztak, de aztán meghozták a döntést, „amit nagyon sokan, sokszor meghozunk, pedig nem lenne szabad, hogy bocs, de akkor elengedjük Ervint.” Geszti hozzátette azt is, rosszul esik ma is szembenéznie azzal, hogy ebben van egy kis gyávaság is. Nagy erre hozzátette, kétségtelenül van, de nem tud pálcát törni Geszti felett, mert aki filmet csinált már Magyarországon, az tudja, micsoda munka van emögött. – Nem tudok pálcát törni, de afelett tudok, aki ilyen helyzetbe hoz minket, alkotókat – összegezte.

Nagy Ervin már többször beszélt arról, hogy feketelistára tették, és nem szerepelhet állami támogatású filmekben. Amikor egy éve erről nyilatkozott Czutor Zoltán és Rauf Sven Tamás műsorában, a Blikk megkereste a Nemzeti Filmintézetet. A pénzosztó szervezet a válaszában lényegében letagadta, hogy beleszólnának a színészválasztásba, sőt, példaként még a Szia, Életem!-et is emlegették. „Az alkotói csapatok és szereplők kiválasztását a filmintézet a filmkészítés egyik legfontosabb kreatív folyamatának tartja, támogatóként nem kíván beleszólni, hatással lenni rá. A játszma, Együtt kezdtük, Szia, életem!, Nyugati nyaralás – a közelmúltban megjelent, a filmintézet támogatásával készült mozifilmekben és tévéfilmekben a szereplők közt az előadóművészek színe-java látható. Nem lesz ez másképp a hamarosan bemutatandó filmek esetében sem: Blokád, Veszélyes lehet a fagyi, Larry, Átjáróház” – közölte akkor az NFI.