„Mihez kezdene, ha nyerne 632 millió forintot?”

„Mihez kezdene, ha nyerne 632 millió forintot?”

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán-orosz háborúról, a svéd modellről és a természet erejéről is szólnak a január 21-én kezdődő Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) idei versenyfilmjei. Kollégáinkat megtalálják a zsűritagok és civil nagykövetek között is.

„Minden kiállás olyan, amiért vagy büntetés járhat, vagy a többiek megszólása. Vagy: a többiek csodálata. De ezt előre soha nem lehet tudni. Amikor valaki mást csinál, mint ami megszokott, szembemegy azzal, amit a többiek gondolnak, (…) vagy szembefordul a hatalommal” – többek között erről beszél a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál programját beharangozó videóban az egyik zsűritag, Gryllus Vilmos. A kétszeres Kossuth-díjas zenész a Légy bátor! szekció filmjei között kell döntsön, közösen Máté Gábor színművész-rendezővel és Zöldi Blanka újságíróval. Az idei BIDF-en emellett olyan szekciókban folyik még a verseny, mint a Légy szabad!, a Légy boldog!, a Légy felelős! és a Légy őszinte!. A zsűritagok között megtalálható többek között Spiró György író, Jordán Adél színésznő, Stork Natasa színművész vagy Karsai György klasszika-filológus.

A Légy felelős! szekció zsűrijében foglal helyet idén kollégánk, Lakner Dávid, valamint mellette Harcsa Veronika énekes-dalszerző és Kollár-Klemencz László filmrendező-zenész.

A versenyfilmeket olyan civil nagykövetek is népszerűsítik, mint Karafiáth Orsolya, Konok Péter, L. Ritók Nóra, Dietz Gusztáv, Vitézy Dávid vagy Orvos-Tóth Noémi. A civil nagykövetek között található kollégánk, Dévényi István is, aki a Fortuna vendégei című filmért felel. Facebook-oldalán már meg is emlékezett az alkotásról: „Te mihez kezdenél, ha nyernél 632 millió forintot? De kezdjük ott, hogy nagykövet lettem. Nem úgy, hanem arra kértek, hogy képviseljem a január 21-től 29-ig tartó Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál egyik produkcióját. Örömmel, nyilván. És épp most emésztem, amit a Fortuna vendégei című filmben láttam: egy újságkihordásból tengődő, börtönviselt, volt hajléktalan férfi, és a pánikbetegsége miatt 25 éve a lakása fogságában élő nő családjába pottyan a főnyeremény. Azt hiszem, nem nagyon kell többet mondanom, de tévedsz, ha a folytatásról azt gondolod, amit gondolsz.”

A filmet, ahogy a fesztivál más produkcióit, többször is vetítik a következő hetekben a Mammut II. mozijában.

„Nagyon könnyen bevonódom a dokumentumfilmekbe, azt hiszem, hogy nagyon nekem való műfaj. Egyébként is olyan embernek tartom magam, akit az emberi történetek lenyűgöznek. Ráadásul a természet nagyon fontos nekem, nagyon sok filmben előkerül ebben a kategóriában” – erről már egy másik zsűritag, Harcsa Veronika beszél a beharangozó videójában.

A filmfesztivált január 21. és 29. között, idén már kilencedik alkalommal tartják, a programban találhatóak Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmek, de a Berlinale, Sundance, Cannes, Velence vagy IDFA favoritjai szintén. Olyan filmeket érdemes kiemelni, mint az amerikai Az utolsó hazatérés, a kanadai Örök tavasz vagy az ukrán-amerikai Szabadság tűz alatt. Hét versenykategória, hatvan film, kétszáz vetítés, ötven civil nagykövet, harminc nemzetközi zsűritag, ötven külföldi alkotó: ez várható idén. Tíz haza városban, a Mammut mellett Debrecenben, Egerben, Pécsen, Szolnokon, Jászberényben, Székesfehérváron, Szegeden, Szombathelyen és Veszprémben várják a nézőket.