„Nincs politikai motiváció” az igazgatói pályázatoknál

„Nincs politikai motiváció” az igazgatói pályázatoknál

Lót – Szodomában kövérebb a fű (Fotó: Horváth Judit/Örkény István Színház)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hét elején látott napvilágot, hogy a váratnál jóval korábban kiírták a budapesti Örkény Színház igazgatói pályázatát. A negyedik ciklusát töltő Mácsai Pál színész-rendező megbízatása 2025-ig tart, a most kiírt munkakörre pedig a dokumentumok szerint 2025. március 1-től öt évre keresnek vezetőt. A sajtótalálgatások szerint a főváros motivációja az lehetett a mostani kiírással, hogy a 2024. június 9-i önkormányzati választás eredménye ne befolyásolja a fővárosi fenntartású teátrum jövőjét, hiszen a közgyűlés esetleges kormánypárti többségűvé válása nyilvánvalóan átírhatja a terveket. Az Index a lap lehetséges utódként Gáspár Máté kulturális menedzsert, a Budapest Brand programigazgatóját nevezte meg, szakmai körökben pedig az Örkény színművésze, Polgár Csaba neve is előkerült.

Szerettük volna megtudni Mácsai Páltól, hogy mit gondol a kialakult helyzetről, illetve hogy kit látna szívesen utódjaként az igazgatói székben, de a direktor nem akart megszólalni az ügyben. – Az Örkény Színház a pályázat lezártáig annyit nyilatkozik, hogy a Színháznak lesz kontinuus, az eddigi művészi út folytatását és fejlesztését ígérő pályázata. A világban bevett minta szerint egy előadó-művészeti intézmény vezetői pályázatát annak érvényessége előtt mintegy egy–másfél évvel szakszerű meghirdetni, hogy vezetőváltás esetén a munka tervezhető és folyamatos legyen – írta válaszában a teátrum sajtóosztálya.

– Nincs politikai motiváció a 2 fővárosi fenntartású színház igazgatói pályázati kiírásában. A vezetői pályázatok kiírása az érintett színházigazgatók kérésére történt. Mind a Trafó, mind az Örkény Színház élére úgy született döntés a vezetői pályázatok kiírásáról, hogy Barda Beáta és Mácsai Pál érthető és jogos indokkal szeretnének leköszönni erről a posztról – írta megkeresésünkre Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes.

– Az Örkény Színház igazgatójának személyes motivációja a nemrég vele készült interjúból is tökéletesen kiolvasható. Az elmúlt időszakot válságok övezték, ahol ezek a székek mikromenedzsmentet, szűkülő financiális teret és folyamatos, klasszikus értelemben vett vezetői jelenlétet követeltek. Emellett a kormány fojtogató kultúrapolitikája az egész szcénát rendkívül nehéz helyzetbe hozta. Amellett, hogy Mácsai Pál egy hónapban 20 napon áll színpadon, emellett szeretett volna úgy létezni, mint egy színházigazgató a békeidőben: többet olvasni, járni külföldre, vidékre, gyűjteni, többet alkotni, többet írni. Ahogyan ő mondja: lopott órákban nem érlelhető gondolat. Gyorsan teszem hozzá, ami az Örkényben az igazgatása alatt történt, az kulturális értelemben vett csoda, és csoda maradt a válságok alatt is. De ha egy korszakot le szeretne zárni egy vezető, azt a fenntartó nem tartóztathatja fel – fogalmaz a főpolgármester-helyettes. Bősz Anett szerint Mácsai Pál „rendkívül européer módon”, olyan következő évadban gondolkodik, amikor már ismert a következő Örkény-igazgató személye, és ahol segíteni tudja utódját abban, hogy egy olyan évadot tudjon elkezdeni igazgatóként, melynek a kialakításában már maga is részt vett. – Nem idegen ez a modell a színházi világtól, annak idején a Nemzeti Színház igazgatói székében történt olyan váltás, Jordán Tamás és Alföldi Róbert közt, ahol a hivatali előd nem pusztán a stafétát adta át, de Jordán és Alföldi egymás kezét fogva tudtak felkészülni a következő időszakra – mutat rá Bősz Anett. 

A Fővárosi Közgyűlés időközben hozzájárult a Trafó igazgatói pályázatának kiírásához is, mivel az intézmény élén álló Barda Beáta 2024 decemberében nyugdíjba megy, így nem tölti ki a 2027-ig tartó ciklusát. Bősz Anett ezzel kapcsolatban arról írt, hogy a fővárosi vezetés minden tagja nagyon örül neki, hogy a nyugdíj előtt álló Barda Beáta jövő év végéig még vállalja a Trafó igazgatását.

A jövőben változások várhatóak a többi fővárosi fenntartású színháznál: a Radnóti, illetve a Katona József Színház első emberei, Máté Gábor, illetve Kováts Adél megbízatása pedig 2026. január 31-ig szól. Bősz Anettől szerettük volna megtudni, hogy ezekben az esetben is felmerülhet, hogy a vártnál korábban hirdetik meg az igazgatói pályázatot, de kérdésünkre nem kaptunk választ.

Mindez azért is lehetne esetleg időszerű – ha Mácsai Pál esetéből indulunk ki – mert információink szerint, amit a Katona József Színház is megerősített, Máté Gábor még egy ciklust már nem vállalna a teátrum élén. Szerettük volna megtudni, hogy ki indulhat majd a direktori székért a színházon belül, de nem kaptunk választ kérdésünkre.

A Radnóti Színháztól azt az információt kaptuk, jelenleg nincs tudomásuk arról, hogy a főváros tervezné az igazgatói pályázat korábbi kiírását, „így erre a sajtónak adandó válaszadást Kováts Adél nem tartja időszerűnek.”