Oscarra jelölt dokumentumfilmek is szerepelnek a BIDF programjában

Oscarra jelölt dokumentumfilmek is szerepelnek a BIDF programjában

A kilencedik Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál plakátja (Fotó: BIDF)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 
 

Hét versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 civil nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval, de leginkább igazi fesztiválélménnyel vár több tízezer nézőt Budapesten a Cinema City Mammut moziban és 10 másik város – Debrecen, Eger, Győr, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Veszprém – mozijában is a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF).

A január 21. és 29. között 9. alkalommal jelentkező fesztiválon levetítik többek között az Oscarra jelölt A House Made of Splinters (Otthon a romokon) és a Last Flight Home (Az Utolsó Hazatérés) című filmeket.

De a bemutatott filmek között lesz a Szabadság tűz alatt (Freedom on Fire) című alkotás is, mely az idén kitört orosz-ukrán háború egyik első dokumentumfilmes feldolgozása. A BIDF idei szlogenje: „Tiszteld az Életet! Ne ölj!”

A „Tomboló Irán” szekcióban vetítendő hat filmmel tiszteleg a BIDF a demokráciáért és szabadságért küzdő iráni emberek és filmkészítők előtt.

A teljes 2023-as versenyprogram a fesztivál honlapján található, ahol a filmekbe is bele lehet pillantani, megtalálható az egyes alkotások leírása és különféle adatai.