Potápi Árpád János: Kultúránk gazdagsága a legnehezebb időkben is kitartásunk erőforrása

Potápi Árpád János: Kultúránk gazdagsága a legnehezebb időkben is kitartásunk erőforrása

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond Tamási Áron emléktáblájának felavatásán a révkomáromi Jókai Színházban, 2022. december 16-án. Az emléktáblát a Tamási Áron emlékév záróeseményeként adták át (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kultúránk gazdagsága a legnehezebb időkben is kitartásunk erőforrása, ezért kell elmélyülten ismerkednünk vele – jelentette ki Potápi Árpád János Galántán, ahol beszédet mondott a magyar kultúra napja felvidéki központi ünnepségén vasárnap. A legnagyobb felvidéki magyar kulturális és közéleti szervezet, a Csemadok szervezésében megvalósuló ünnepség keretében megemlékeztek a Himnusz befejezésének 200. évfordulójáról, illetve átadták a Csemadok életműdíjait és más kitüntetéseit is.

A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen mondott beszédében hangsúlyozva szólt a magyar kultúra megtartó erejéről és az egység fontosságáról. A magyar kultúra napja kapcsán emlékeztetett: 2023-at és ezt a napot több jelentős kerek évforduló jellemzi, s ezek jól körvonalazzák az egységet. Rámutatott: amellett, hogy Kölcsey Ferenc pontosan 200 évvel ezelőtt ezen a napon fejezte be a Himnuszt, ugyancsak idén 200 éve született Petőfi Sándor és Madách Imre, valamint 250 éve Csokonai Vitéz Mihály is.

– Kultúránk egyedülálló! De nemcsak ősisége miatt fontos, hanem azért is, mert értéket képvisel a számunkra egy értékeit vesztett évszázadban. Nemzeti kultúránkra építve meg tudunk maradni a 21. század viszontagságai és bizonytalanságai közepette is – emelte ki az MTI által is idézett politikus. Potápi leszögezte: az egység a nemzetünk fennmaradásának biztosítéka. Hozzáfűzte: ahhoz, hogy a sokaságból egység legyen, jóakaratra van szükség minden időben, s ez az egység és jóakarat jelentette a biztos alapot már a múltban is a magyarságnak.

– A megmaradáshoz az első lépés a magyarság szülőföldön való megmaradása, s ez az egész Kárpát-medencében élő magyarságnak nehezen túlbecsülhető feladata – jelentette ki az államtitkár. A magyar kormány támogatásával az elmúlt években a Felvidéken megvalósult beruházások sokaságáról szólva a kormánypárti politikus hozzáfűzte: ennek támogatásához a magyar kormány közreműködésével és a helyi közösségek cselekvése nyomán egy olyan intézményrendszer erősödött meg, amely az oktatás és a kulturális élet egészét átfogja. „Magyarország kormánya az idei évben arra kötelezte el magát, hogy ennek az intézményrendszernek a működését továbbra is támogatni fogja” – tette hozzá.

Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke a rendezvény megnyitóján mondott beszédében köszönetet mondott az általuk végzett munkáért a szervezet tagjainak közösségmegtartó munkájukért, majd utalva a várhatóan idén sorra kerülő szlovákiai előre hozott parlamenti választásokra és az iskolai beiratkozásra, azt mondta: a felvidéki magyar közösség számára meghatározó lesz az idei év.

Forró Krisztián, az egységes felvidéki magyar párt, a Szövetség elnöke az iskolaválasztás fontosságáról beszélt a felvidéki magyar közösség létszámfogyatkozásának megállítása kapcsán, és az utóbbit rendkívül fontos, folytatódó és minden felvidéki magyarra váró feladatként jellemezte.