Sam Neill nyilvánosságra hozta, hogy harmadik stádiumú vérrákja van

Sam Neill nyilvánosságra hozta, hogy harmadik stádiumú vérrákja van

Sam Neill új-zélandi színész, Susan Sarandon amerikai színésznő és Rainn Wilson amerikai színész (b-j) a Blackbird címû film bemutatóján a 44. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon 2019. szeptember 6-án. (MTI/EPA/Warren Toda)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nem félek meghalni, csak nagyon bosszantó lenne” – ezzel a felütéssel indítja a The Guardian Sam Neill színészről szóló cikkét, amely a Jurassic Park-filmek visszatérő szereplője önéletrajzi könyvének megjelenése apropóján készült. A hetvenöt éves új-zélandi színész a Meséltem már erről? című könyv első fejezetét azzal nyitja, hogy valószínűleg haldoklik, és ideje felgyorsítania hátralévő életét, hogy mindent befejezhessen, amit elkezdett.

A színész tavaly kezdett el írni, hogy lekösse a gondolatait, miközben kezelésekre járt. „Nem volt mihez kezdenem”– mondta a színész a brit lapnak „pedig megszoktam már, hogy dolgozom valamin. Szerettem dolgozni, szerettem dolgozni járni. Szerettem emberekkel együtt lenni, a barátaimmal lenni, és hirtelen mindez véget ért. És akkor arra gondoltam, mégis, mit fogok kezdeni?”

„Soha nem gondoltam arra, hogy majd könyvet írok. De ahogy egyre jobban előrehaladtam benne, rájöttem, hogy ez ad valamilyen célt az életemnek, és minden este úgy feküdtem le, hogy azon gondolkoztam, miről fogok másnap írni. Ez életmentő volt, mert nem tudtam volna a kezeléseket úgy  végigcsinálni, ha nincs semmi dolgom” – mondta a színész. Sam Neill könyvét Meryl Streep, Laura Dern illetve Stephen Fry is az olvasóknak ajánlja.

Neill a Jurassic World: Világuralom című film forgatásakor tapasztalt magán nyirokcsomó-duzzanatot, majd rövidesen angioimmunoblasztikus T-sejtes limfómát diagnosztizáltak nála, amely egy ritka változata a non-Hodgkin limfómának, és amelyet tipikusan 70 év feletti betegeknél diagnosztizálnak. A színész kemoterápiás kezelést kapott, de amikor az nem hatott, egy újfajta, szintén kemoterápiás gyógyszert próbáltak ki nála, melyet élete végéig minden hónapban kapnia kell, annak ellenére, hogy a kezelés hatására visszafejlődtek a daganatok.

Neill több mint ötven éves pályafutása során Jurassic Park-sorozaton kívül számos más filmben és sorozatban játszott még, többek között a Peaky Blindersben, a 200 éves emberben, a Vadászat a Vörös Októberben, illetve cameo-szerepben még a Marvel-moziverzumban is feltűnt.