Stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás a Napfonat első nagylemeze

Stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás a Napfonat első nagylemeze

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május 10-én jelent meg a Napfonat a cappella együttes első nagylemeze Szól a világ címmel. A három évvel ezelőtt életre hívott együttest öt különböző zenei műfajt (dzsessz, népzene, könnyűzene) képviselő énekesnő – Farkas Kriszti (Volkova), Szalay Heni, Szarka Anita, Tóth Eszter és Tóth Orsi – alkotja, akik a zenei sokszínűség mellett gazdag kulturális háttérrel (Felvidék, Erdély, Oroszország) rendelkeznek. 

Az eredeti hangzásvilágra már a zenekar megalakulásakor sokan felkapták a fejüket: szerzeményeikben a saját szövegek, illetve versfeldolgozások mellett visszanyúlnak a hagyományos zenei gyökerekhez, hogy aztán egyedien fogalmazzák újra a magyar és más nemzetek (orosz, szlovák, lengyel, spanyol, cigány, indiai) népdalainak világát, polifonikus hangzásba öltöztetve őket.

A közönség a vírusjárványt megelőzően találkozhatott velük többek között a Fonóban, az Artus Stúdióban, a Művészetek Völgyében, a Babel Sound Fesztiválon, visszatérő fellépői a lengyelországi Opolében megrendezett Festival Kultury Nebanalnej-nek, és közösen koncerteztek Palya Beával és Meszecsinkával is. Tehetségük elismeréseként a Napfonat bekerült a Hangfoglaló Program 2020-as nyertesei közé, amelynek köszönhetően nyílt lehetőség első lemezük elkészítésére.

A Szól a Világ pedig tükrözi a koncertekről ismerős, igen gazdag zenei és kulturális hátteret: a tizenegy szerzeményt tartalmazó album izgalmas, stílusokon, világokon, sorsokon átívelő utazás – zsigeri, elmélyült, tiszta élmény.  

Az albumot nemcsak hallgatni, de kézbe venni is érdemes: borítóját és a dalszövegeket tartalmazó füzet illusztrációit Makhult Gabriella képzőművész készítette. A képeket, amelyek külön-külön is művészeti alkotások (eredetileg festmények), a lemez hanganyaga inspirálta.

Napfonat: Szól a világ, Hangvető Kiadó, 2021. 3500 Ft. (Letöltve a Napfonat Bandcampről: 2000 Ft.)