SZFE-kancellár: Ki fogom tölteni az öt évemet

SZFE-kancellár: Ki fogom tölteni az öt évemet

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Paszicsnyek János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem parancsra vállalta a Színház- és Filmművészeti Egyetemen való kancellárságot, és ki fogja tölteni az öt évét – erről beszélt a Válasz Online-nak adott interjúban Szarka Gábor. A korábbi katonatiszt állítása szerint a honvédelem csak portfóliójának egy része, és szakvizsgázott jogász, aki dolgozott az államigazgatásban is. A színművészethez való kötődése kapcsán elmondta: gyerekszínészként szerepelt még a Gyalogbéka című sorozatban, de Fejér Tamás egy másik filmjében, a Csere Rudiban is. Egyébként úgy látja, egy kancellárnak nem feltétlenül kell köze legyen a színművészethez.

Azt Szarka Gábor is elismerte, hogy kellett volna párbeszédet folytatni az egyetem érintettjeivel. Ettől még szerinte a jogszabályokat mindenkinek be kell tartania. Szerinte ők most felajánlották a párbeszéd lehetőségét, a nyolcpontos ajánlatukat pedig nem tartja ultimátumnak, sokkal inkább tisztességes ajánlatnak. Arra a felvetésre, hogy a hallgatók viszont nem kérték, amit abban ajánlanak, hanem Vidnyánszky Attila fennhatóságát utasítják el, Szarka azt mondta: mindenki azzal a tanárával végezheti a képzését, akivel elkezdte, így ez nem érv. A felvetésre, hogy miért olyan fontos Vidnyánszkynak ez, hogy képtelen félreállni, Szarka azt mondta: mert neki is van egy elképzelése, narratívája az egészről. A libernyákozásra nem akart reagálni a kancellár, de azt azért elmondta, hogy egy állami fenntartású egyetemen szerinte mindenféle értékrendnek meg kell jelennie. Hogy eddig nem ez történt-e? „Meg kell vizsgálni” – felelte.

Szarka egyébként leszögezte, olyan nem lesz, hogy ő erőszakkal megy be a Színművészeti épületébe, a tárgyalásos megoldásban hisz.

A kancellár interjút adott a Hvg.hu-nak is, kifejtve: nem úgy éli meg, hogy háborúba küldték, de az egyetemen belül kialakult szituáció közel jár a háborús helyzethez. Szarka itt is elismerte, hogy több párbeszéd kellett volna, hozzátéve: „ez hiányzott az elején, ezt elismerem, de én akkor még nem voltam a folyamat részese, egy másik fázisban kerültem a játékba. Arra készültem, hogy a béke követe lehetek, de úgy látszik, erre nincs nyitottság.”

A Hvg.hu felvetette, a diákok zsarolásnak élték meg azt a korábbi Szarka-mondatot, hogy ha nem jut be, nem tudja a fizetéseket utalni. A kancellár erre azt mondta, ha valaki komoly vezető, akkor nem fog egy kocsmában vagy kávézóban úgy pénzügyi dokumentumokat aláírni, „az egésznek a hátteréről mit sem tud. Ilyen körülmények között nem lehet felelős döntést hozni.”