Tizenöt év után újra az Operaházban a Ring-tetralógia

Tizenöt év után újra az Operaházban a Ring-tetralógia

Siegfried M. Tóth Géza rendezésében

Fotó: Magyar Állami Operaház/Rákossy Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas, Oscar-díjra is jelölt animációs filmrendező csaknem egyéves előkészítő munka után 2015-ben kezdte egységes koncepció mentén színpadra állítani újra a teljes Ring-ciklust az Operaházban. Látványos vetítésekkel kísért, sci-fi motívumokat is hordozó színrevitele a modernitás társadalmi kérdései felől közelít a germán és skandináv mitológiai elemekből építkező történet felé, amelyben Wagner a rajnai sellők aranyából készült, nagy hatalommal bíró, ám elátkozott gyűrű motívuma köré rendezi a hős Siegfried megszületését, felemelkedését és a walkür Brünnhildéhez fűződő, tragikus szerelmének történetét, ami végső soron az istenek birodalma, a Valhalla pusztulásához is vezet.

A Rajna kincsét 2015, A walkürt 2016, a Siegfriedet 2017 tavaszán mutatta be az Operaház, míg Az istenek alkonya premierje az Andrássy úti dalszínház felújítása miatt csak 2022 májusában valósulhatott meg. A nibelung gyűrűje most teljes terjedelmében adják elő a novemberi hétvégéken. A Rajna kincse november 5-én és 9-én, A walkür 12-én és 16-án, a Siegfried 19-én és 23-án, míg Az istenek alkonya 26-án és 29-én lesz látható. 

A főszerepekben szinte kizárólag a Magyar Állami Operaház Wagner-szerepekben tapasztalt, vezető szólistáival találkozhat a közönség Wotanként Kálmándy Mihály (A Rajna kincse), Perencz Béla (A walkür) és Cser Krisztián (Siegfried), Kovácsházi István Siegmundként és a záródarab Siegfriedjeként, míg a Siegfried címszerepében Nyári Zoltán lép színre. Brünnhildét Rálik Szilvia (A walkür, Az istenek alkonya) és Szabóki Tünde (Siegfried), Frickát Gál Erika, Logét a magyar származású osztrák bariton, Adrian Eröd, Sieglindét Sümegi Eszter, Erdát Schöck Atala, Alberichet Kelemen Zoltán, Mimét Kiss Tivadar, az óriásokat Palerdi András és Rácz István alakítja, Gábor Géza pedig Hunding és Hagen karakterét is magára ölti.