Ünnep a Napfonattal

Ünnep a Napfonattal

Napfonat (Fotó: Veres Anita)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December elején megjelent a Naponat karácsonyi lemeze Égből, fényből... címmel a Fonó gondozásában. A női a cappella formáció „régi adósságát” törleszti, hiszen adventi műsorát ha nem is teljesen mostani formájában, de már 2019 decemberében hallhatta a hazai közönség, míg tavaly ez idő tájt észtországi és finnországi koncertkörútjukon csendültek fel az ünnepi dallamok.

 

 

Az Égből, fényből... nem színtiszta a cappella album, hiszen az öt lány hangszertudását is megvillantja – citerán, fuvolán, zongorán, ír buzukin, gitáron és ütős hangszereken. És, a tőlük megszokott módon, most is bátran és szabadon nyúltak a zenei alapokhoz: ezúttal népdalokhoz, sokszor hallott és elfeledett karácsonyi énekekhez. Amelyek garantáltan korábban nem hallott formában, mégis a hagyományokat követve szólalnak meg olyan témákat feldolgozva, mint az örömhír, a fény születése, a közösség, az anyaság, a család.

A Napfonat egyébiránt eseménydús évet zár a karácsonyi lemezzel: idén tavasszal jelent meg második albumuk Harmatcseppben él a világ bennem címmel (Fonó), amelyre a hazai közönség mellett felkapta a fejét a nemzetközi világzenei szcéna is: több tematikus rádiócsatorna mellett a lemezt játszotta a BBC Radio 3 Music Planet című műsora, december első napjaiban pedig felkerült a World Music Charts Europe nemzetközi toplista igen előkelő 11. helyére.

A Napfonat december 17-én a Fonó Budai Zeneházban mutatja be karácsonyi lemezét, de ezt megelőzően megjelenik az album három dalához készült live session videó is.

Napfonat: Égből, fényből... Fonó, 2023. 3000 Ft