Vidnyánszky Attila megnevezte az SZFE új vezetését

Vidnyánszky Attila megnevezte az SZFE új vezetését

Vidnyánszky Attila a Zentai Magyar Kamaraszínházban 2017. április 3-án (Fotó: MTI/Molnár Edvárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A leköszönt vezetés mandátuma szeptember 30-án lejárt, Vidnyánszky Attila szerda este az M5 műsorában jelentette be, hogy október 1-től Novák Emil filmrendező lesz a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettese, míg Zalán János színész, producer, a Pesti Magyar Színház igazgatója oktatási rektorhelyettesként vesz részt a munkában.

Kedd este derült ki, hogy október 1-től a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium kezdeményezésére távozik a színművészeti egyetem kancellárja, helyére pedig Szarka Gábor ezredes, Hende Csaba honvédelmi miniszter korábbi kabinetfőnöke kerül. Szarka Gábor a katonai főiskolán gépesített lövész tisztként végzett, majd biztonságpolitikai és jogi diplomát is szerzett. 2010-ben léptették elő ezredessé, így lett Hende Csaba honvédelmi miniszter kabinetfőnöke, később pedig miniszteri biztosa lett. 2019 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusáért felelős főigazgatóként tevékenykedett.

Szarka keddi kinevezése után megpróbált bejutni az SZFE Vas utcai épületébe, de az egyetemet blokád alatt tartó diákok nem engedték be, ezért egy közeli kávézóban tárgyalt az egyetem képviselőivel. A diákok ahogy a Vidnyánszky vezette kuratóriumot, úgy Szarka Gábor kinevezését sem ismerik el. Mint közleményükbe írták, az elfoglalt épületbe továbbra is csak az egyetem polgárait engedik be. A 444.hu értesülései szerint Szarka Gábor szerdán tárgyalt az intézmény középvezetőivel, ahol bejelentette, addig nem kapják meg az ott dolgozók a fizetést amíg nem engedik be az épületbe.

A SZFE dolgozói október elsejétől, amikor lejár az intézmény átszervezése miatt távozó vezetőség felmondási ideje, két napos sztrájkba lépnek, így tiltakozva az egyetem autonómiájának megszüntetése ellen. A dolgozók követelései között szerepel az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságának garanciája, a szenátus modellváltás előtti jogköreinek visszaállítása, illetve, hogy nem csökkenthetik az egyetem pénzügyi forrásait. - Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!Garantálják, hogy nem csökkentik - írják. Az autonómiáért folytatott sztrájkról folyamatosan beszámolnak a Facebookon.