Kitiltják a legrangosabb francia filmes díjátadóról az erőszakkal vádolt jelölteket

Kitiltják a legrangosabb francia filmes díjátadóról az erőszakkal vádolt jelölteket

Képünk csak illusztráció! A francia Filmmûvészeti Akadémia évente odaítélt César-díjainak egyik szobrocskája az idei jelölteket ismertető párizsi sajtótájékoztatón 2019. január 23-án. (MTI/EPA/Etienne Laurent)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A francia filmakadémia úgy döntött, hogy erőszakkal vádolt művészek nem vehetnek részt a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjak következő átadóján – adja hírül az MTI.

„Az áldozatok iránti tisztelet nevében (még feltételezettek esetén is gyanúsítás alapján, vagy nem jogerős ítélet esetében is) az a döntés született, hogy nem helyezzük reflektorfénybe azokat, akiket az igazságszolgáltatás erőszakos cselekménnyel gyanúsít” – írta közleményében a filmakadémia.

A döntés értelmében ha egy César-díjra jelölt művészről kiderül, hogy gyanúsított vagy elítélték erőszakos, elsősorban szexuális jellegű cselekmény miatt, nem kap meghívást a február 25-i díjkiosztóra, és az ahhoz kapcsolódó eseményekre.

„Ez a kizárás természetesen azt is jelenti, hogy az érintett személy nevében más sem beszélhet ezeken az eseményeken, még akkor sem, ha a César-díjat ő kapja meg – jelezte a filmakadémia.

A döntés előzménye, hogy a legígéretesebb színész díjára jelölt Sofiane Bennacer ellen novemberben eljárás indult nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjával. A cannes-i fesztiválon nagy sikert aratott Les Amandiers című film egyik főszerepét alakító 26 éves színész nevét a botrány kirobbanásakor a filmakadémia visszavonta a jelöltek listájáról, és jelezte, hogy a közeljövőben módosítani kívánja a César-díjak szabályzatát.

A színész tagadja a vádakat, míg a film rendezője, Valeria Bruni-Tedeschi, aki Sofiane Bennacer jelenlegi élettársa, „médialincselésnek” nevezte, hogy a korábbi feljelentésekről a film bemutatójának napjának adott hírt a sajtó. A rendezőnő szerint az ártatlanság vélelme megilleti filmje főszereplőjét.

Sofiane Bennacer ellen több volt élettársa is feljelentést tett nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjával az elmúlt hónapokban, ami a filmrendező Roman Polanski vagy a színész Gérard Depardieu ellen felmerült gyanúk kapcsán fellobbant közéleti vitákhoz hasonló botrányt robbantott ki a francia közéletben.

Így például 2020-ban a legjobb rendezőnek járó César-díjat Roman Polanski kapta meg, aki még 1977-ben az Egyesült Államokban leitatott, bedrogozott és megerőszakolt egy 13 éves kislányt, és azóta is körözik az Egyesült Államokban. A filmrendezőt a botrány hatására végül kizárta a francia filmakadémia.