Máté Gábor: A hatalom téved, ha azt hiszi, hogy a saját pénzét osztogatja – Kultúrtáj podcast

Máté Gábor: A hatalom téved, ha azt hiszi, hogy a saját pénzét osztogatja – Kultúrtáj podcast

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Örülök, hogy elültek a színházi életet az elmúlt években meghatározó botrányok, mert az egyáltalán nem használt a szakmának, a harc ugyanakkor nem ért véget, csak az ellenfelek beásták magukat a lövészárkaikba – mondta a Magyar Hang kulturális podcastja, a Kultúrtáj műsorában Máté Gábor, Kossuth-díjas színész-rendező, a budapesti Katona József Színház igazgatója. – Állóháború van, de egyetlen lövés sem dördül, mindenki a másikra vár. Nem szerencsés ez az állapot, és nehéz beszélnem róla, mert akármit mondok, elfogultsággal vagy sértettséggel vádolnak meg, hiszen én a vesztesek oldalán állok. A kultúrharc eddigi szakaszát ugyanis elvesztettük, mi, akik kizárólag a színházművészettel törődünk. Ez a vereség egyelőre csak az intézményeket érinti, hogy morálisan ki kerül ki győztesen a csatából, azt az utókornak kell majd eldöntenie.

Máté Gábor elmondta, az elmúlt években mintha minden a színház ellen dolgozott volna, a nézők azonban visszatértek a járvány után, és az infláció ellenére is visszataláltak a színházhoz. – A közönség ragaszkodik a színházhoz, és nem csak hozzánk, más fővárosi intézmények is szép látogatottságot könyvelhetnek el. Fantasztikus érzés, hogy a nézők ilyen világosan jelzik a kultúra és a jó színház iránti igényüket.

A beszélgetés során szóba került a színház tavaly októberben bemutatott A zseni című előadása is, amely Sztálin és a színházművészet óriása, Sztanyiszlavszkij elképzelt találkozóját jeleníti meg. A lengyel Tadeusz Słobodzianek Spiró György fordította darabja a hatalom és a művész párbajaként óhatatlanul is teret enged az aktualizált értelmezésnek: nehéz elvonatkoztatni a napi közéleti történésektől. Máté Gábor szerint ugyanakkor az előadás nem akar feltétlenül kikacsintani a közönségre. – A néző enélkül is el tudja képzelni, hogy mi történik, amikor egy politikus a szobájában fogad egy művészt – fogalmazott az igazgató, aki elárulta, ő is többször megtapasztalta, milyen a hatalommal szemben állni, de ő sosem volt életveszélyben, mint a Sztálinnál megforduló művészek. – Ilyen szituáció ma, Magyarországon természetesen nem fordulhat elő, de azzal bármikor szembesülhetünk, hogy a politikus nem érti a kérdést sem, amit felteszünk neki.

– A hatalom ma, Magyarországon tévedésben él, ha azt hiszi, hogy a saját pénzét osztogatja, holott az adófizetők pénzét osztja el. A hatalom csupán postás, de sajnos szerepzavarban van – mondta Máté Gábor, aki az átpolitizált közélet kapcsán úgy fogalmazott: hiába igyekszünk elkerülni, a migránsozás és a brüsszelezés mindenhol ránk talál. – A vécén sem lehet nyugtunk a politikától. Kikérem magamnak, hogy még ott is a miniszterelnökre kell gondolnunk.

• Miért nem vesz részt a Katona József Színház a Vidnyánszky Attila-féle Színházi Olimpián?
• Ki zavarta be az igazgatót a „bal sarokba”, és miért reménytelen középre kormányozni a színházat?
• Miért nem akarnak a fiatalok színházat vezetni?
• Hogyan osztja ketté a politika még a családi vacsorát is?
• Hol romlottak el a dolgok a társadalomban, és hogyan vált ennyire sikeressé az aktuális hatalom?

Ezekre a kérdésre is választ kapnak a Magyar Hang új podcastja, a Kultúrtáj második adásában. Ha szívesen követnék adásainkat, kérjük, fizessenek elő a Magyar Hangra, hiszen lapunk kizárólag az olvasóknak és a támogatóknak köszönhetően működik. Aki idő- vagy helyhiány miatt nem a nyomtatott változatot választaná, előfizethet a Magyar Hang Pluszra, és olvashat minket online is. Fizessenek elő, támogassák a Magyar Hangot, kövessenek bennünket a Facebookon és iratkozzanak fel a YouTube-csatornánkraIratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: YouTubeSpotifyGoogle Podcasts.