Kórház a káosz szélén – Magyar Hang-ajánló

Kórház a káosz szélén – Magyar Hang-ajánló

Magyar Hang címlap 2018. szeptember 7-13.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Hang 17. száma jelent meg szeptember 7-én, pénteken. Ízelítő a tartalomból:

– Rendszerszintű problémák állnak a Zacher-ügy hátterében. Már tavasszal tudott a szakma arról, hogy a pénzhiány, a nagy leterheltség és a romló körülmények miatt több orvos és ápoló otthagyhatja a Honvédkórház sürgősségi osztályát. A részleg vezetőjének, Zacher Gábornak és időközben több kollégájának viharos távozása mégis mintha meglepetésként érte volna az intézményt.

– Több lehet, mint a minimálbér: ennyibe kerül egyetemistának lenni.

– Beletört egy fideszes képviselő volt cégének bicskája egy értékes ingatlan privatizációjába Miskolcon. A politikus-vállalkozó 81 éves édesanyja nevére írt kft.-nek ugyanis nem sikerült kiraknia az érintett telken álló épületekből az ott élő kisnyugdíjasokat.

– Összenő, ami összetartozik? Az új nemzeti tőkésosztály elkezdte a vagyon átcsoportosítását.

– Ha holnaptól egymillió lenne a kezdő pedagógusfizetés, és a legjobb emberek mennének el tanárnak, akkor is hat-hét év telne el, mire ők oktatóként megjelennének a rendszerben. Addigra pedig eljön a nyugdíjazási bumm, és nem lesz, aki tanítson – mondja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének nemrég megválasztott elnöke. Szűcs Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy hamarosan érettségivel is lehet majd tanítani, és azért kell majd csökkenteni az óraterhelést, mert nem lesz, aki tanítson. Interjú.

– Felcsút, én így szeretlek. Kátyúlesőben a haza leendő új fővárosában. Riport.

– Gheorghe Hagi srácai rekordokat döntenek egyetlen lejnyi közpénz nélkül. Miközben ömlik a közpénz a magyar fociba, az eredmények elmaradnak. Pedig lehetne piaci alapon is sikeres akadémiát létrehozni, és a jó példáért nem is kell messzire menni. Mi a Fekete-tenger partjánál néztük meg a korábbi román klasszis lassan világhírűvé váló intézményét.

– Forradalmat álmodtak, életükkel fizettek. Éppen hatvan esztendeje végezték ki kilenc társával együtt a Magyar–Román Konföderációt megálmodó pécskai katolikus plébánost.

– A nyomtatott sajtó és a túlélés esélyei. A közösségi finanszírozás talán a legnehezebb út, ám egyúttal a legtisztább is.

– „Legyalulták a vidéki nyilvánosságot”. Beszélgetés L. László Jánossal, a Nyomtass te is! projekt vezetőjével.

– Idén nyárra ígérték a felújítást, ám az Uránia Nemzeti Filmszínház három évvel ezelőtt beázott kamaratermei továbbra is zárva tartanak, a rekonstrukció pedig még el sem kezdődött.

– Ha szeptember, akkor új sorozatszezon. Összeszedtünk négy olyan szériát, amely nemsokára képernyőre kerül. Aranyélet, Az ember a fellegvárban, South Park és Most nevess! Nem fogunk unatkozni.

– Mocsai Tamás, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) igazgatója állítja, nekik az utánpótlás-nevelés a fő profi ljuk

– Dévényi István: Egy az ország és egyszer majd összeáll; Lukács Csaba: Szenvedők pártja; Szerető Szabolcs: Konzervatívok a célkeresztben; Wekerle Szabolcs: Fityisz; Rakusz Lajos: Nem alkudhat meg az Akadémia az Orbán-rezsimmel; Faludy Alexander: Szembenevetni az abszurditást; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései; Puzsér Róbert: Túl a törzsi gyűlöleten; Marabu rajza

És még sok érdekes olvasmány!

Keresse a lapot augusztus 24-től, péntektől a következő csütörtökig az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!

Címkék: Magyar Hang, ajánló