A csodaszarvas elszabadult

A csodaszarvas elszabadult

Matolcsy György a parlament gazdasági bizottságának ülésén 2022. december 5-én (Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala)

Nem sokkal azután, hogy elfoglalta helyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik nagy értékű ingatlanának kertjében a csodaszarvast ábrázoló, gigantikus, csaknem 200 millió forintért rendelt bronzszobor, az intézmény elnöke átfogó és kemény kritikával illette a kormány gazdaságpolitikáját.

– Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van – kongatta meg a vészharangot Matolcsy György hétfőn a parlament gazdasági bizottságában. Hozzátette: ki szelet vet, vihart arat. Igaza lett, hiszen nemcsak az ellenzék kapta fel a szavait, hanem rövidesen a kézivezérelt kormánypárti sajtóban is névtelen lejárató cikkel támadták. E szerint a sértettség mozgatja, mert nem tudta kijárni a Fidesz-frakciónál, hogy a mandátuma 2025-ös lejárta után a helyén maradjon. Ezt a jegybank a leghatározottabban cáfolta.

Valójában nincs abban nagy újdonság, hogy Matolcsy György kritizálja a kormányt. Évek óta, bizonyos kérdésekben következetesen mondja a véleményét. A Nemzeti Bank néha már-már a hatáskörén túlterjeszkedve gyárt pontokba foglalt, kormányprogramnak is beillő tervezeteket; a műfajban hiánypótló módon, hiszen Orbán Viktor ciklusok óta számon kérhető program nélkül kormányozza az országot. A mostani megszólalás nem csupán szokatlan keménysége, hanem az időzítése miatt arathatott nagy vihart.

• A jegybankelnök fájó ponton térdelt bele a kormányba.
• Figyelemreméltó ütemérzékkel lépett szintet.
• Matolcsy Györgynek igaza van.

A teljes cikket a
Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!