A jegybank cáfolja a kormánymédiát, miszerint Matolcsy élete végéig tartó mandátumot szeretett volna

A jegybank cáfolja a kormánymédiát, miszerint Matolcsy élete végéig tartó mandátumot szeretett volna

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank, az MNB elnöke egy MTI-nek adott interjúján a jegybank épületében 2020. április 16-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

FK

„A Magyar Nemzeti Bank határozottan cáfolja a VG.hu oldalon megjelent azon sajtópletykákat, amely szerint az MNB az elnöki mandátum hosszára vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezte volna. Az MNB ezért azonnali helyreigazítást kér minden érintett sajtóorgánumtól” – közölte a jegybank sajtóosztálya a Telex szerint. 

A határozott cáfolatra azután került sor, hogy a kormányközeli VG.hu-n kedden megjelent egy szerző nélküli cikk, amelynek névtelen forrása azt állította, hogy Matolcsy György megsértődött, mert a Fidesz-frakció nem ment bele, hogy élete végéig, de legalább 2031-ig jegybankelnök maradhasson, és valójában e „személyes sérelem” mondott éles kritikát a kormányról az országgyűlés gazdasági bizottságában.

A jegybank emlékeztet rá, hogy a jegybanktörvény szerint Matolcsy György az MNB elnökeként a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitása érdekében javaslatot tehet a kormánynak jogszabály megalkotására vagy törvényalkotás kezdeményezésére, de az MNB elnöke a jegybanktörvény módosítását az Országgyűlésnél semmi esetre sem kezdeményezheti.

Ami pedig a Matolcsy által az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn elmondott kritikákat illeti, a jegybank emlékeztet rá, hogy egyik mandátuma a kormány gazdaságpolitikájának támogatása. A jegybank egyébként „az ország egyik legmagasabb színvonalú szakmai tevékenységével és legjobb elméleti közgazdászaival végzett elemző munkával az elmúlt években számos alkalommal fogalmazott már meg a mindenkori gazdaságpolitika számára javaslatokat”, és „Matolcsy György jegybankelnök minapi beszámolója is e szakmai munkán alapul” – idézi a közleményt a Hvg.hu.

Mint megírtuk, a jegybankelnök hétfőn, a parlament gazdasági bizottságának ülésén szokatlan őszinteséggel arról beszélt, „szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.”

Matolcsy György többek között arról is beszélt: „bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban”, „megbomlott a kormány és a jegybank gazdaságpolitikai összhangja – ez sokba kerül”. Mint hozzátette, „helytelen a kormány válságkezelési stratégiája”, „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”, és „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.