Orbán időablaka

Orbán időablaka

Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Nem lehet olyan üres a kincstár, hogy egy vezetőnek ne teljen vízióra. Nagyjából az idei költségvetés magyar parlamentáris hagyományt gyomron rúgó rendeleti átírásával egy időben osztotta meg Orbán Viktor a jövőre vonatkozó nagy ívű gondolatmenetét a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján megjelentekkel. Orbán előadását Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója foglalta össze a több száz kormánypárti sajtófelület egyikén, a Mandineren.

Mielőtt rövid kritikai elemzésünk tárgyává tennénk a víziót, érdemes előre bocsátani, hogy a kormányfő azért is képes tartósan kiemelkedni az itthoni politikusi mezőnyből, mert az eszmei iránymutatásra is igényt tartó híveinek időről időre össze tudja foglalni a cselekvésének keretet adó világképet. Ezért sem mindegy, az ellenzék hogyan reagál, reagál-e egyáltalán az orbáni vízióra. Gyurcsány Ferenc böszmeséget emlegetett, míg Ungár Péter konkrét pontokon bírálta a gondolatmenetet. A hiteles bírálat alapja, ha van egy másik, koherens világkép. A Fidesz-világgal szembeni ellenzéki alternatíva-állításnak ez, a politikai cselekvést meghatározó gondolat megfogalmazása lenne a nulladik lépése. Ám akár van alternatívája, akár nincs, megítélésem szerint az orbáni vízió ezer sebből vérzik, így a politikai iránya sem nyújt perspektívát a nemzetnek.

• Miért látszik tévesnek a miniszterelnök helyzetértékelése?
• Orbán számára bezárult az időablak?
• Mi kellene a kedvező fordulathoz?

A teljes cikket a
Magyar Hang január 13-án megjelent, 2023/2. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!