Tud róla, hogy ön is újra disznózsírt eszik?

Tud róla, hogy ön is újra disznózsírt eszik?

Házi készítésű disznózsír (Forrás: Wikipedia)

A magyar konyha egyik alapanyaga az étolaj, ám a szomszédban dúló háború hatására az ukrán napraforgó- és napraforgóolaj-export oly mértékben esett vissza, hogy Európában, így hazánkban is reális veszéllyé vált a hiány. Az élelmiszergyártók már hónapokkal ezelőtt elkezdték vizsgálni, milyen módon válthatják ki a napraforgó-étolajat, május elejétől pedig már határozat teszi lehetővé, hogy alapanyag-beszerzési problémákra hivatkozva helyettesítő összetevőket használjanak az élelmiszerekben. Ráadásul ezt úgy tehetik meg, hogy a termék nevét és a csomagolását nem kell megváltoztatni, hiszen az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje nagy zavart okozhatna a megszokott ellátásban, környezeti terheléssel járna, és valószínűleg csak időlegesen változtatják meg a receptúrát.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összetevő-változásokat gyűjtő oldalán máris megjelentek az első ilyen termékek. Ezek listája nem is rövid, sőt, egyre bővül, jelenleg a Szegedi Paprika Zrt. már csaknem 50 darab, 400–800 grammos konzerv termékét érinti. Olyanok szerepelnek közöttük, mint a Reál Rakott káposzta, a Coop Lencsefőzelék lecsókolbásszal, a Házias Ízek lecsós tarhonya burgonyával, az Aro Húsgombóc paradicsomos szószban, vagy a Penny Babgulyás sertéshússal.

• Miért nincs helyettesítőként pálmaolaj?
• Honnan tudja a vásárló, hogy nem étolajjal készült terméket vásárolt?
• Mely termékek juthatnak az étolaj sorsára?

A teljes cikket a Magyar Hang június 10-én megjelent, 2022/24. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!