Reality festői tájon

Reality festői tájon

A híd egyik szereplője egy elkészült hídelemmel (Fotó: HBO)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A reality, vagyis a valóságshow műfaja eléggé lejáratta magát itthon, és erről maguk a korábbi szereplők (no meg az adott műsorok szerkesztői) tehettek, emlékezzünk csak a kamerák előtti szeretkezésre vagy éppen a helikopterezésnek nevezett péniszlóbálásra. Persze az énekes tehetségkutatók is egyfajta realityk, és ott néha felbukkantak igazi gyöngyszemek is (például a kishegyesi Rúzsa Magdi), de ettől még túlzás lenne értékteremtőnek nevezni a műfajt. Szóval volt bennem félsz, amikor a magyar HBO meghívott az első saját gyártású realitysorozatának sajtóbemutatójára, de volt egy erős motiváció: a műsort Erdélyben, a festői szépségű Bélesi-tó partján forgatták tavaly nyáron. A vadregényes helyszín Budapesttől nagyjából négy és fél órányi autóútra van, Kolozs és Fehér megye határán, meglehetősen eldugott környezetben. Egy mesterséges tó 1050 méterrel a tengerszint felett, amelyet a hetvenes években hoztak létre. Az egykori Jósikafalva (Belis) település helyén létrejött tározó ma a búvárok kedvelt úti célja, akik előszeretettel fedezik fel az egykori falu víz alatti maradványait.

A híd (The Bridge) eredetileg spanyol formátum, és a műsor sikeresen futott már öt országban, így például Ausztráliában, Brazíliában és Angliában is. Az alapötlet is tiszteletre méltó: nem szeretkezni-veszekedni kell, csúszómászókat sem kell fogdosni, vagy habbal dobálni egymást, hanem létre kell hoznia közösen valamit a tizennégy játékosnak. A feladat nem kicsi: a 30 millió forintos fődíj egy úszó stégen várja a szerencsés győzteseket, a parttól pontosan 250 méter távolságra, és nekik 19 napjuk van arra, hogy felépítsenek egy pontonhidat. Modern eszközök, villany és külső segítség nélkül. Bár a körülmények egyszerűek, és az élelem mennyisége is limitált, A híd nem egy túlélőműsor. Komoly stratégiára, tudásra, bizalomra és együttműködésre van szükség a sikerhez. A feladat teljesítése során a fizikai kihívás mellett a szereplők számos egyéni és csoportos dilemmával szembesülnek. Egyáltalán teljesíthető az első látásra lehetetlennek tűnő feladat?

Docu reality készült, vagyis minden esetben a szereplők döntenek. Kialakul egy önszabályozó közösség, a játékosok nincsenek befolyásolva stúdiókörnyezet, nézők vagy akár műsorvezető által – a szereplők a műsorvezetőt az utolsó napig nem is látják, csak levelekben megfogalmazott utasításokat kapnak tőle. „A híd egy összetett történet az elejétől a végéig, nincsenek benne formalizált elemek, semmi hasonló nem volt még a magyar piacon. Ennek a történetnek az a célja, hogy a szereplők felépítsenek egy hidat, és ezzel párhuzamosan híd keletkezzen az emberek között is” – idézi a műsor sajtóközleménye Rubin Kristófot, a gyártó cég producerét.

A képi világ mozifilm minőségű felvételekből tevődik össze, a látványos drón- és a környezet részleteit feltáró felvételek éppen olyan hangsúlyosan jelennek meg, mint maga a történet. A híd látványosan egyre hosszabb lesz a játék előrehaladtával.

A játékosoknak együtt kell működniük, ha nyerni akarnak annak ellenére, hogy a végén csak egyvalaki győzhet. A szereplők is sokfélék: színész, sportoló, erősember, influenszer, elméleti fizikus és belsőépítész egyaránt akad közöttük. És nem tudták, hogy mire vállalkoznak: az egyetlen információjuk az volt, hogy Romániában valamilyen erdei környezetben kell majd helytállniuk a fődíj elnyeréséhez. A forgatás ideje alatt a szereplők a külvilágtól elzárva, csak a stáb néhány tagjával találkozva, a feladatra koncentrálva éltek, digitális eszközöket nem használhattak. Indulás után egy hétig karanténban voltak, így mire elkezdődött a forgatás, már egy hete távol voltak a családjuktól és a megszokott környezetüktől, és szigorú felügyelet mellett, a külvilággal alig érintkezve teltek napjaik.

A kapott élelmiszerekből a játékosok maguk főztek egy erre alkalmas, bár egyszerű eszközökkel felszerelt konyhában. Az adagokat – szakemberekkel egyeztetve – úgy számolták ki, hogy biztosítsák a fizikai munkához szükséges tápanyagbevitelt, még ha nem is túl változatosan. A helyszíni építmények, vagyis a hálórész az emeletes ágyakkal, a vizes helyiség, az étkező és a konyha, valamint a műhely nagyjából másfél hónap alatt épült fel. Ezeket az építményeket az elkészült híd elemeivel együtt a forgatás végén lebontották, a felhasznált faanyagot pedig a produkció jótékony célra ajánlotta fel egy helyi nonprofit cégnek, amely rászoruló családokhoz, óvodákhoz és iskolákhoz juttatta el. A sajtóeseményen két részt mutattak meg a hétből, és a sorozat azonnal beszippantott: alig várom, hogy megnézhessem a többit is.

A híd. Docu reality, HBO Max

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/32. számában jelent meg augusztus 11-én.

Címkék: HBO, reality, valóságshow