Kétmillióra büntették Sebestyén Balázsékat

Kétmillióra büntették Sebestyén Balázsékat

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kétmillió forintos bírságot kapott Sebestyén Balázs és Vadon János RTL-es műsora, amiért nevetve aláztak egy kolumbiai gyereket – írta az MTI.

A Celeb vagyok, ments ki innen adásában egy nyolc-tíz év körüli fiúnak tettek fel magyarul kérdéseket, neki pedig minden alkalommal azt kellett válaszolnia: „Si señor!” („Igen, uram!”) A kérdések között volt olyan is, amelyik a gyerek testalkatából űzött gúnyt. A műsorvezetők az adásban azt mondták, leveleket kellene beküldeniük a játékosoknak, de lusták ehhez, egy helyi gyerek viszont „lelkesen oldja meg a feladatot”.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esetről szóló cikkek után vizsgálatot indított, most pedig megállapította, hogy a műsorvezetők valóban kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kisfiút. A történtek miatt egyébként annak idején bocsánatot is kértek, illetve azzal próbálták elütni a dolgot, hogy Vadonnak büntetésül különböző dolgokat kellett csinálnia a műsorban. Továbbá a védekezés részét képezte, hogy ez a show része volt, és nem véletlenszerűen kezdtek alázni egy kolumbiai kisfiút.

A Médiatanács arra jutott, a jelenet megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A hivatal ezért kétmilliós bírságot szabott ki a csatornára, továbbá a jogsértésről szóló közlemény közzétételére kötelezte a műsorszám sugárzásának időpontjában, legalább két alkalommal.