Kirúgják Oroszországból a BBC tudósítóját, aki kérdésekkel „provokálta” a belarusz elnököt

Kirúgják Oroszországból a BBC tudósítóját, aki kérdésekkel „provokálta” a belarusz elnököt

Sarah Rainsford (balra zöld felsőben) Barcelona-szurkolókkal beszélget 2011 májusában (Fotó: Ben Sutherland/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hosszabbítják meg a BBC moszkvai tudósítójának az akkreditációját az orosz hatóságok. Sarah Rainsfordnak a hónap végén távoznia kell Oroszországból – írja a brit közszolgálati adó nyomán az Index.

A BBC erről szóló cikke szerint az orosz állami médiában az újságírónő kirúgását az országból azzal indokolták, hogy a britek sem adták meg az államilag támogatott Russia Today és Sputnik újságíróinak a munkavállalási engedélyt, így nem tudnak jelen lenni nemzetközi eseményeken az Egyesült Királyságban.

Mint írják, a brit közszolgálati adó elítéli Moszkva döntését, egyúttal a „sajtószabadság nyílt támadásaként” értékeli az orosz lépést. Azt, hogy Rainsford munkavállalói vízumát nem hosszabbítják meg, már lehetett sejteni, ugyanis az orosz külügy már korábban jelezte, megteszik a megfelelő lépéseket „az orosz újságírók vízummal kapcsolatos üldözése” miatt.

Az oroszul folyékonyan beszélő, korábban Havanában, Isztambulban és Madridban is dolgozó Rainsford számos oroszországi riportanyaggal jelentkezett az utóbbi évek alatt, egyebek közt járt az orosz északi sarkkörre telepített katonai bázison, legutóbb pedig a Moszkva által pénzelt belarusz rezsim fejét, Aljakszandr Lukasenkát faggatta minszki sajtótájékoztatóján.

Raisnford arról kérdezte a belarusz elnököt a múlt héten, mit gondol arról, hogy az Egyesült Királyság újabb gazdasági büntetőintézkedéseket jelentette be Minszkkel szemben. – Dugjátok fel a szankcióitokat ott az Egyesült Királyságban! Ezer évig nem tudtuk, mi ez az Egyesült Királyság, és már tudni se akarjuk. Amerikai kutyák vagytok! – reagált szép magyarsággal a kérdésre Lukasenka.