Tovább zsugorodik a nyomtatott sajtó

Tovább zsugorodik a nyomtatott sajtó

Újságárus kínálata a Bosnyák téri Vásárcsarnok szabadtéri piac részén a Csömöri útnál (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hétfő reggel publikálta a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) az idei második negyedévi gyorsjelentését az auditált hazai nyomtatott sajtótermékek példányszámairól. A nyomtatott sajtó zsugorodása évek óta folyamatos, ám most a bulvár is bezuhant: van olyan kiadvány (a Kiskegyed), amely az elmúlt három hónap alatt elveszítette az olvasói közel 9 százalékát, magyarán minden 11. olvasót. Nem zárt jó negyedévet a KESMÁ-hoz tartozó Hot! sem (6,93 százaléknyi csökkenés), és a Story esése is jelentős (6,46 százalék). Öt százalék fölötti csökkenést mutatnak a számok a Blikk napilap esetében is.

Az adatokból jól látszik, hogy a könnyed olvasmányokat kínáló bulvárszegmensben volt a legnagyobb a visszaesés, egy kivétellel: a szintént a KESMA-hoz tartozó Nemzeti Sport napilap negyed év alatt csaknem ezerötszáz olvasót veszített, vagyis 7,31 százalékot esett a példányszáma. Jelentős a csökkenése a Nők Lapjának is: közel hétezerrel kevesebb az értékesített példányszám, ez 4,65 százaléknyi esést jelent.

A Fidesz totális ellenőrzése alatt lévő megyei napilapok példányszáma is tovább csökkent, de nem olyan gyorsan, mint a fentebb említett lapoké. A legjobban az Észak-Magyarország napilap példányszáma csökkent, negyed év alatt 3,7 százalékkal.

A Matesz által auditált lapok közül egy van, amely minimális értékben ugyan, de növelni tudta az eladásait az elmúlt időszakban: a Magyar Demokrata hetilapból az első negyedévben átlagosan 8031, a másodikban pedig 8107 példányt értékesítettek.

Címkék: média, sajtó

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.