Az ellenzék új reménysége

Az ellenzék új reménysége

Varga-Damm Andrea (Fotó: Facebook/Jobbik)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reménység? Lehet bármiféle reményt emlegetni a magyar ellenzék kapcsán, amikor még a kormánykritikus, Orbán-ellenes honlapok, megmondóemberek, elemzők is egymás után lapátolják a homokot az oppozíció koporsójára?! Orbán tényleg 2030-ig marad hatalmon, a Fidesz beépült az ellenzékbe, amelynek nincs semmiféle esélye – mondják.

A politika iránt aktívan érdeklődő mintegy 800 ezer választópolgárt talán meg is lepi, hogy nagyon sokan nem tudják számon tartani a NER-rel elvileg szemben álló 7-8 releváns pártot és a vezetőiket, nemrég egy olyan választópolgárral akadt dolgom, aki tőlem tudta meg, hogy Gyurcsány Ferenc már rég nem az MSZP-ben politizál. Na és a politikuskínálat! Az LMP felfalta két társelnökét a választás után, a Jobbik túl van egy pártszakadáson, Karácsony Gergellyel pedig az MSZP–P-szövetség nem sokkal lépte csak túl a 10 százalékos parlamenti bejutási küszöböt.

Mégis, akad az ellenzéki oldalon egy politikus, aki elhozhatja a reményt az ellenzék számára. Nem Márki-Zay Péterre gondolok, van neki most elég problémája enélkül is Hódmezővásárhelyen. Nem is Karácsony Gergelyre, aki nyolc éve próbálkozik hiába – politikustársaival együtt – az Orbán-rendszer megtörésén.

Túszul ejtett ellenzék – Magyar Hang

Az öt júliusi időközi választás az összefogásos idiotizmus totális csődjét hozta. Ám két fontos tanulságuk lehetne.

Van viszont egy politikus asszony, aki az április 8-i választás után lett országgyűlési képviselő. Bár az új parlament még csak pár hónapot ülésezett, ő hamar kitűnt munkabírásával. Az Országgyűlés szeptember elejei adatai alapján már most 43 felszólalás, 9 önálló és 18 nem önálló indítvány köthető a nevéhez. Logikusan felépített, követhető, szakszerű felszólalásaival már most kiemelkedik a képviselők többsége közül.

A Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatban elmondott 15 perces beszéde annyira meglepte a kormányoldalt, hogy jobbnak látták egy időre lemondani a tervezet elfogadásáról. Ugyanis a vitában nem tudták megcáfolni a korábban ügyvédként praktizáló képviselő állítását, miszerint az indítvány elfogadása esetén strómanok lepnék el a területet, a szabályozás tehát nem érné el a célját.

Varga-Damm Andrea felszólalása (2018.06.26) 1.

A Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről

Varga-Damm Andreáról van szó, akire a közvéleménynek az aktívan politizáló kisebbsége akkor figyelhetett fel, amikor demonstratívan kiült a miniszterelnök dolgozószobája elé. Sokat elárul róla, hogy milyen témában kérte a kormányfő, illetve a kormány reagálását: végrehajtások és kilakoltatások felfüggesztése, valamint az ápolási díj ügyében.

A parlamenti felszólalásaiban is érezhető volt, hogy ő nem pusztán a jogász politikus szerepében akar maradni, hanem erős szociális érzéke van: nagy átéléssel követelte a parlamentben a kormánytól az ápolási díj megemelését, hogy segíteni lehessen a hozzátartozójukat otthon ápoló embereken. Ennek köszönhetően kezdtek felfigyelni rá a médiumok. Parlamenti felszólalásai, de különösen a tévészereplései árulták el: ez a politikus más, méghozzá nagyon más, mint egy átlagos ellenzéki társa.

Lejáratnák a képviselőt, mert jó ügy mellé állt... – Magyar Hang

Úgy tűnik, az áprilisban elnyert kétharmados győzelem végleg elvette a Fidesz médiagépezetét irányító emberek józan ítélőképességét.

Miközben a legtöbb ellenzéki politikus komor, szigorú arccal kritizálja a kormány ilyen-olyan lépéseit, magatartását (nyolc éve teszik ezt, nem túl meggyőző hatásfokkal), addig Varga-Damm jókedvet, derűt, bizakodást áraszt magából, és egy nagyon kellemes, jóindulatú, empatikus ember benyomását kelti. Ugyanakkor – és ennek még jelentősége lehet a jövőben – egy olyan személyiségét is, aki valóban tenni akar a lecsúszott, kisemmizett, nehéz helyzetben lévő emberekért.

Nem szokás az sem a politikustársainál, hogy ö mert az egyik tévéfellépésekor a társadalomban lévő szeretet fontosságáról beszélni. Ugyancsak bátorságra vall, hogy noha bevallottan keresztény emberként határozza meg magát, elmondta, hogy bizony a kereszténységhez negatív örökség is tapad (lásd eretneküldözés) – amit persze egy műveltebb ember tud, de ezt nyilvánosan fejtegetni, főleg egy jobboldali politikusnak magyar földön nem nagyon szokása.

Ez az észrevétele ráadásul még arra is utal, hogy a gondolkodásmódja annak ellenére nem fehér-fekete, hogy természetesen ő is egy pártot, esetünkben a Jobbikot képviseli. Ebben az interjúban felvillantotta a kereszténység pozitív üzenetét is, ez pedig az embertársaink iránti odafigyelés – Varga-Damm éppen ezen az alapon szólalt fel a hajléktalanságot betiltó törvény ellen a parlamentben.

Nem adom a lányom – 24 órás ápolást igényel az éber kómában fekvő Kati

Varga Katalin 38 éves, kétgyermekes anyuka, évek óta az édesanyja ápolja. Havi 107 ezer forintból élnek hárman.

Szerepléseiből nem „az Orbán-kormánynak túlhatalma van, korlátozottak az eszközeink” típusú tehetetlenség árad, hanem a magabiztos mosolyával azt üzeni: érdemes és lehet küzdeni, nem pusztán a kormány ellen, hanem embertársainkért. Másként fogalmazva, nem csak bírálja a kormány egyes lépéseit, hanem eddig sikerült hitelesen bemutatnia, hogy ő a választókért dolgozik. És emellett még felkészült is.

Ugyanakkor még jócskán van mit tanulnia és dolgoznia a komoly politikai tudás megszerzése érdekében. Mert noha a politizálást nem most kezdte, de még csak néhány hónapja képviselő. Ráadásul nem is pártelnök, ami jelentős korlátot emel eléje. Ismertsége közel sem elegendő. Másfelől viszont a javára írandó, hogy a Jobbiknál a néppártosodás idején tűnt fel, cigányozó és zsidózó nyilatkozatok így nem köthetők a nevéhez – ez és a személyisége elfogadhatóvá teheti őt a többi ellenzéki párt politikusainál.

A politikusok közötti választás nem csak a félelemről, a valamitől való megvédésről szól (lásd a migránskérdés magyar kormányzati tálalását). Hanem arról is, hogy szimpatikus-e nekünk egy politikus, megbízunk-e benne, elhisszük-e róla, hogy jót akar nekünk. A szigorú Orbán apafigurához képest ő a határozott, de jóságos anya képet testesíti meg, ami sokak szívét megnyithatja. Ha kitartása, lelkesedése nem fogy el, Varga-Damm Andrea kiemelkedő képességei okán az Orbán-rendszer félelmetes ellenfelévé válhat.

A szerző a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője A publicisztika rovatban megjelenő írások nem feltétlenül tükrözik szerkesztőségünk álláspontját.