Félnek az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől

Félnek az Európai Ügyészségtől, mint ördög a tömjénfüsttől

Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor 2014 áprilisában Felcsúton (Fotó: Reuters/Balogh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor nem akarja, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez. Ezért aztán a kormánya sem akarja, sőt a Fidesz és a KDNP sem, vagyis a parlamenti kétharmad sem. Veszett fejsze nyele a csatlakozás ügye. Hiába gyűjt össze Hadházy Ákos egymillió aláírást a petíciójához, ha Orbán nem akarja, hogy egy tőle is független ügyészség vizsgálja az uniós forrásokat elsíboló magyarországi korrupciógyanús ügyeket, akkor nem is fogja vizsgálni.

Figyelemre méltó, hogy a Nemzeti Választási Bizottság ez év augusztus közepén megtagadta azon népszavazási kérdés hitelesítését, amely arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés kötelezze a kormányt, hogy vegyen részt az Európai Ügyészség munkájában. Azzal az indoklással utasították el a hitelesítést, hogy a kérdés nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe. Magyarán a törvényhozó Országgyűlésnek Magyarország szuverenitásának kérdésében kisebb a hatásköre, mint a kormánynak. És a nép hatáskörébe sem tartozik, mert népszavazásra sem bocsátható a kérdés

Az igazságügyi miniszter persze próbált konstruktívnak tűnő magyarázattal szolgálni, hogy miért is nem támogatja a kormány az európai szintű bűnüldözést. Azt mondogatta komoly ábrázattal, azért nem támogatja, mert jelenleg is vannak olyan intézmények – mint például az Európai Igazságügyi Együttműködési Egység (Eurojust) vagy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) –, amelyek eljárnak az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel szemben is. Trócsányi László szerint az új intézmény létrehozatala óhatatlanul e két szervezet meggyengítésével járna. Emellett az alaptörvénnyel való összhang kérdését is felveti, miután az „alkotmány” szerint a magyar ügyészség az állam büntetőigényének kizárólagos érvényesítője. Mintha nem láttunk volna elég példát arra az elmúlt években, hogy a kőbe vésett alaptörvény szövegét miként igazítgatták az aktuális politikai igényekhez.

Hadházy Ákos: A felháborodás ott van az emberekben - Magyar Hang

Huszonkét ország számára nem merült fel szuverenitási kérdés az Európai Ügyészség kapcsán, egyedül Magyarország és Lengyelország említett ilyet. A teljes interjú.

Azért azt is jegyezzük meg, felettébb mulatságos, hogy épp a magyar igazságügyi miniszter tart az OLAF meggyengülésétől. Láttuk, hogy a hivatal – vádiratnak beillő alaposságú – jelentéseit mekkora lelkesedéssel forgatják a magyar bűnüldöző hatóságok.

Az Európai Ügyészségtől úgy félnek a Kossuth téren, mint ördög a tömjénfüsttől. Nem csoda, hiszen lehetővé teszi majd a gyanúsítottak elfogását külföldön, megkönnyíti számláik gyors befagyasztását, így az okozott kár megtérülését. Az Európai Ügyészség nem gyengíteni, hanem éppen erősíteni fogja az OLAF és az Eurojust munkáját. Mégpedig azért, mert ez utóbbiak az egyéni büntetőügyekben nem jogosultak a nyomozás vagy a vádhatósági eljárás lefolytatására. Egyébként az Európai Ügyészség együtt fog működni a magyar ügyészséggel, már ha lesz erre hajlandóság Polt Péter hivatalában.

Az uniós források szabálytalan felhasználása miatt több tucat eljárás indult Magyarország ellen, ha a bűnösök meg is ússzák a „nagyon eredeti tőkefelhalmozást”, a magyar adófizetők nem. Nekik kell helytállniuk ezekért a mutyigyanús ügyekért. Több száz milliárd forintra becsülik azt az összeget, amelyet vissza kell fizetnünk az unió kasszájába a jogszabálysértő pályázati eljárások miatt. Pedig a holdudvari kliensek uniós pénzből való kistafírozásáért a magyar emberek már akkor is megfizették a sarcot, amikor az elnyert támogatásokat eredeti céljuktól eltérítve nem a lepattant térségek felzárkóztatására költötték. Nem tiszta versenyben ítélték oda ezeket a forrásokat, hanem a csókosok turkálhattak az uniós milliárdokban, hogy azután megforgatva a keletkezett hasznot kastélyokban, szállodákban, Andrássy úti villákban öltsön testet a „járadék”, ahogy Bod Péter Ákos nevezi ezt a fajta „közpénzt”. Ami hiányzik a szociális ellátórendszerből, az oktatásból, az egészségügyből.

Amikor azt látják a polgárok a kormányzati propagandasajtó jóvoltából, milyen szigorral járnak el egy szocialista politikus adócsalásának gyanúja miatt, akkor nagyon erős hiányérzetük támadhat amiatt, hogy a luxusrepülőgépek, luxusjachtok, luxusjavak gazdái érinthetetlenek.

Orbán gépen száll fölébe - Magyar Hang

Kádár János tyúkjai jutottak az eszembe, amikor megjelentek a fotók, amelyeken Orbán Viktor látható, ahogy kiszáll egy magánrepülőgépből.

A Hadházy-féle petíciót az Európai Ügyészséghez való csatlakozásunk érdekében akkor is érdemes aláírni, ha kézzelfogható eredménye nem lesz. Ez a dokumentum fényes bizonyítéka lesz annak, hogy a magyar állampolgárok többsége tiszta közéletet, tisztességes, korrupciómentes piaci viszonyokat, törvény előtti egyenlőséget akar. Ne feledjük: az Európai Bizottság adatai szerint az EU-ban a csalás, a korrupció és hűtlen kezelés éves szinten mintegy 150 milliárd euró veszteséget okoz a nemzeti költségvetéseknek.

Mert nem azért adtuk fel gazdasági önállóságunkat, mondtunk le a védővámokról és egyéb bevételeinkről, hogy az unióból visszaosztásra kerülő pénzeket szabadon és büntetlenül, sőt nemzeti szuverenitásunkra való hivatkozással vonják el, és tegyék magánvagyonná az új magyar tőkésosztály főszereplőinek Orbán Viktor által kijelölt „védett férfiak”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 20. számában jelent meg, 2018. szeptember 28-án. Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.