Puskaporos hordó vagy Nyitott Balkán?

Puskaporos hordó vagy Nyitott Balkán?

Belgrád (Fotó: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha azokat az embereket kérdezzük, akik a Balkánon élnek és dolgoznak, a címben szereplő kérdésre kétségtelenül azt válaszolja mindenki, hogy a Belgrád, Tirana és Szkopje közötti együttműködés a jövő útja. Az erre kitalált Nyitott Balkán kezdeményezés máris lerombolta a balkáni népek közti sztereotípiákat, az együttműködés erősödik. Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia az Európai Unió része szeretne lenni, ez a kezdeményezés is segítheti őket ezen a hosszú úton. Koszovó, Montenegró és Bosznia-Hercegovina viszont nem kíván csatlakozni ehhez a kezdeményezéshez, aminek elsősorban politikai okai vannak.

Koszovóban újra a szerb áruk bojkottja mellett kampányolnak, így a Szerbiából érkező kekszekre és üdítőitalokra ismét ellenségként tekint a pristinai vezetés. Mindezt jól begyakorolt minta alapján teszik. Azonban a legfrissebb kutatások szerint a koszovói munkaképes korú lakosság 40 százaléka más országban szeretne dolgozni és családot alapítani, nem pedig Koszovóban – jórészt éppen azok miatt, akik állandóan bojkottot emlegetnek. Ami Montenegrót és Milo Djukanovic elnököt illeti, ő szintén a Nyitott Balkán ellen van, méghozzá a saját gazdasági érdekeinek megfelelően, ami révén már 30 éve őrzi hatalmát. Szarajevó is bojkottálja a Nyitott Balkán kezdeményezést, holott az éppen Boszniát segítené elsősorban, vagyis azt az országot, ahonnan a legtöbb ember távozik napjainkban munkát keresni más országokba. Noha a boszniai Szerb Köztársaság akár már holnap készen állna a csatlakozásra, továbbra is túsz maradt ebben a helyzetben.

A Nyitott Balkán az egész régiót közös gazdasági térséggé változtatná. Ami különösen érdekes: míg a kezdeményezést az Egyesült Államok teljes egészében támogatja, addig egyes európai országok a Nyitott Balkán összeomlását kívánják. Ők a széttöredezett balkáni országokra úgy tekintenek, mint az olcsó munkaerőpiacra, ahol a fiatal generációk összecsomagolnak és Nyugat-Európa országaiba mennek dolgozni.

Pedig ha megnézzük, itt a kérdés valójában már az, hogy puskaporos hordó lesz a Balkán, vagy sikerül megvalósítani az érintett országok gazdasági együttműködését, a Nyitott Balkánt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a kezdeményezés nem csak Belgrádnak, Tiranának és Szkopjénak, hanem a környező országoknak is rendkívül hasznos lenne. Mindenek előtt Magyarországnak, de az együttműködésből Románia, Bulgária, sőt Törökország is rengeteget profitálhatna.

A szerző a Kosovo-online.com újságírója és elemzője