A teljes Forma–1-es idény törlését javasolják

A teljes Forma–1-es idény törlését javasolják

Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője (elöl, b) a Forma–1-es Magyar Nagydíj rajtja után a mogyoródi Hungaroringen (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Törölni kellene a teljes Forma–1-es idényt, és már most a jövő évre készülni – javasolta utódjának, Jean Todtnak a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) korábbi elnöke, Max Mosley. Az MTI híre szerint a 80 éves egykori versenyző szerint a koronavírus-járvány már mindenképp betett az idei szezonnak, a bizonytalanságnak pedig véget kell vetni. Jelen helyzetben ugyanis a csapatok és a versenyszervezők nem képesek cselekedni, és eközben rengeteg pénzt is vesztenek – vélte.

Mosley szerint egyre kevésbé valószínű, hogy a futamok júliusban újra tudnának indulni. Jobb ötletnek látja megkezdeni a Formula–1 átszervezését, egyúttal szilárdabb pénzügyi alapokat is létrehozva. Azt pénzügyi katasztrófának tartja, ha nézők nélkül akarnának futamokat rendezni.

A 71. idénynek március közepén kellett volna startolnia Melbourne-ben, de még a első szabadedzés előtt törölték a teljes hétvégét. Elmaradt aztán a bahreini, a vietnami, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói, az azerbajdzsáni és a kanadai futam, a Francia Nagydíjat pedig június 28-án tartották volna, de nem sok esély van arra sem. Főleg, hogy Emmanuel Macron hétfőn közölte: május 11-éig lesznek érvényben a már közel egy hónapja bevezetett kijárási korlátozások, július közepéig pedig biztosan nem lehet nagy tömegrendezvényeket tartani Franciaországban.

Július elején jönne az Osztrák Nagydíj, az osztrák sportminiszter pedig szombaton azt mondta, reméli, ezt megtarthatják majd. Erre viszont így egyre kevesebb az esély, ahogy az augusztus 2-ai Magyar Nagydíj megrendezésére is.

Jean Todt hétfőn azt nyilatkozta, bízik benne, hogy idén tudnak még nézők előtt Formula–1-futamot tartani.