Az előírtnál kevesebb parkoló és mellékhelyiség is elég lesz a kajak-kenu akadémiának

Az előírtnál kevesebb parkoló és mellékhelyiség is elég lesz a kajak-kenu akadémiának

Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány néhány nappal a Nemzeti Bank épületéről hozott rendelet után ismét egyedi szabályokat határozott meg egy kiemelt beruházásra, ahol az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabályt (OTÉK) nem kell figyelembe venni: ezúttal a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát nyilvánították kiemelt jelentőségű üggyé – írta a hvg.hu. A beruházást Tiborcz István üzlettársának érdekeltsége nyerte el, az pedig majd a látogatók gondja lesz, hogy hová álljanak a kocsijukkal, és hol végezzék a dolgukat.

A kedd este közzétett rendelet kimondja, hogy a kijelölt telkeken „művelődési, kereskedelmi, szolgáltató-, oktatási, egészségügyi, igazgatási és egyéb közösségi szórakoztatóépület, irodaépület, szállásjellegű épület, sportépítmény, raktár, valamint parkolóház rendeltetésű épületek és építmények, továbbá azok kiszolgáló építményei helyezhetők el”. Továbbá a beépítettség megengedett legnagyobb mértéke 40 százalék, a zöldfelület megengedett legkisebb mértéke 30 százalék, az épületmagasság megengedett legnagyobb mértéke 16 méter.

A jelek szerint azonban szűknek bizonyul a hely. Ugyanis a rendelet szerint az OTÉK-ben előírt számú autóbusz- és személyautó-parkolóhelynek elég a 30 százalékát megépíteni, a kerékpártárolót pedig a jogszabálytól eltérően mellőzhetik. A buszoknál például ez azt jelenti, hogy ha egy épületbe 1200 látogatót várnak, ott az OTÉK szerinti hat helyett két parkolóhely is elég, de az is csak akkor, ha az 1,8-et (hatnak a 30 százalékát) felfelé kerekítik.

A sportakadémiához tartozó létesítményekben „200 főig 15 fő részére legalább egy közös, 10 fő létszám felett nemek szerint külön illemhelyet kell létesíteni, oly módon, hogy minden megkezdett 25 fő női létszám részére legalább 1 WC-fülke, 40 fő férfi létszám részére legalább 1 WC-fülke” építendő. Ez jóval kevesebb, mint az OTÉK-ban előírt, 15 fő női létszám részére legalább 1 WC-fülke, illetőleg 40 fő férfi létszám részére legalább 1 WC-fülke és 1 vizelde vagy 2 WC-fülke. Az új rendeletet, mint ilyen esetekben mindig, a már folyamatban lévő eljárásokra is alkalmazni kell – írta a lap.