Bácsi Péter legfényesebb aranyérme

Bácsi Péter legfényesebb aranyérme

A gyõztes Bácsi Péter (j), miután a férfi kötöttfogású 82 kilogrammos súlycsoport döntõjében nyert a török Emrah Kus (b) ellen a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án. (Fotó: MTI/Czagány Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vélhetően élete egyik legjobb formájában várta a budapesti birkózó-világbajnokságot Bácsi Péter. A 82 kilós versenyző már az előcsatározások alatt bebizonyította, hogy nincs lehetetlen a számára, ugyanis az elődöntőben 0-4-es hátrányból verte kirgiz Atabek Azisbekovot. A fináléban a török Emrah Kus várt rá, és nemcsak várt, hanem nekiugrott a magyarnak, aminek az lett a vége, hogy Bácsit intették, majd a földön aztán szabálytalan védekezés miatt újabb büntetést kapott, így mire felálltak a szőnyegről, a török 3-0-ra vezetett. Az eredmény a szünetig nem változott, ám az elődöntő után bízhattunk abban, hogy Bácsi számára nincs lehetetlen.

A szünetet követően a magyar birkózó nagy hajrába kezdett, aminek következtében a törököt is megintették, és Bácsi megpörgette, amivel kiegyenlített, majd utána kibillentette és kitolta ellenfelét, így egy perccel a vége előtt már ő vezetett 4-3-ra. A ferencvárosi világklasszis ellen hiába próbálkozott bármivel a török riválisa, már nem tudott pontot csinálni, így hat perc elteltével Bácsi Péter pályafutása során másodszor ért fel világbajnokságon a csúcsra, és a két Európa-bajnoki címe mellé immár két vb-aranyat is odatehet a polcára, míg a pekingi és a riói olimpián egyaránt az ötödik helyen zárt.

– Nem tudom, honnan volt még erőm, de ilyen szurkolósereg előtt nem lehetett veszíteni. Az első három meccsemen semmilyen akció nem sikerült, de most és az elődöntőben, amikor nagyon kellett, összejött. Amit most érzek, az mindent felülmúl. Álomszerű, hogy itthon ünnepelhetek a családom, a szeretteim előtt – mondta a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában aranyérmes versenyző.

[caption id="attachment_9771" align="alignnone" width="4331"]

Korpási Bálint (j) és a német Frank Stäbler a férfi kötöttfogású 72 kilogrammos súlycsoport döntõjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 26-án.
(Fotó: MTI/Czagány Balázs)[/caption]

Ám ez csak a betetőzése volt a magyarok szempontjából sikeres pénteknek. Korpási Bálint ugyanis szintén döntőt birkózhatott a 72 kilósok között. A BVSC 31 éves világ- és Európa-bajnoka a 2015-ben és tavaly is vb-győztes német Frank Stäblerrel találkozott. Nagy iramot diktált a címvédő német, aminek köszönhetően Korpásit meg is intették (0-1), és a szünetig pedig nem is változott az állás, miután a felek eredménytelenül küzdöttek egymással a szőnyeg közepén. Szünet után a bírók visszaintették a németet (1-1), és ezzel már Korpásinál volt az előny, ám Stäbler egy perccel a vége előtt kiléptette a magyart (1-2). Sajnos a végéig az eredmény nem változott, ami azt jelentette, hogy Korpási ezüstéremmel fejezte be a budapesti világbajnokságot.

– Nagyon jól ismerjük egymást. Ő csinálta meg, amit nekem kellett volna. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült – mondta a BVSC 2016-ban világbajnok versenyzője.

Ezzel egyébként már valamennyi medálból van a magyar birkózóknak, hiszen csütörtökön Barka Emese a nők 57 kilogrammos kategóriájában érdemelt ki bronzérmet.