Ötödjére is simán átrobogtak a Ferencvároson az Európa-ligában

Ötödjére is simán átrobogtak a Ferencvároson az Európa-ligában

Hector Bellerin, a Real Betis és Marijan Cabraja, a Ferencváros játékosa a labdarúgó-Európa-liga csoportkörében, a G csoport ötödik fordulójában játszott Real Betis–Ferencváros-mérkőzésen Sevillában 2021. november 25-én (Fotó: MTI/EPA-EFE/José Manuel Vidal)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakadó esőben kezdődött csütörtök este a Betis–Ferencváros labdarúgó-Európa-liga-találkozó, ami az első öt percben kiegyenlített tapogatózással indult. Hogy vajon ezt a hazaiak mennyire szánták altatásnak, nem tudni, mindenesetre villámgyorsan, már a 6. percben vezetést szereztek. A sevillaiak első épkézláb támadásában a 40 éves korábbi spanyol válogatott, Joaquín átadása után Bellerín futott el villámgyorsan a jobb oldalon, majd a középre bepasszolt labdára a budapesti meccsen is betaláló Tello csapott le, és közelről, komoly erőfeszítés nélkül a kapuba gurított, 1–0.

A korán bekapott gól után a Csipkerózsika álmából ébredt Ferencváros nagyobb fokozatra kapcsolt, ami ugyan a labdabirtoklás arányában nem látszott, de a magyar zöld-fehéreknek több lehetőségük is akadt. Előbb a 9. percben Tokmac lőhetett a tizenhatoson belülről, de nem talált kaput, két perccel később pedig Ryan Mmaee verekedte át magát a Betis védelmén, majd a hosszú sarkot vette célba, ám a hazaiak chilei kapusa, Bravo hárítani tudott.

Ugyan a Fradi javított a mutatóin, és egyenlő ellenfélként küzdöttek a játékosok, a 30. percben mégis a Betis növelhette volna az előnyét: egy kirúgást követően Iglesias előtt adódott lehetőség, miután két ferencvárosi védő is nagyot hibázott, ám Dibusz ezúttal a helyén volt, és hatalmasat védett. Két perccel később megint a Betis előtt adódott lehetőség, egy kavarodás után megint Iglesias lőhetett, ám saját társát találta hátsó fertályon.

A 41. percben előbb a Fradi próbálkozott többször a Betis kapuja előtt, de nem sikerült veszélyes lövést megereszteniük. Egy ellenakcióból, Botkát kibillentve megindult volna az ellenfél, ám mivel a magyar válogatott védő utána rúgott a vele szemben szabálytalankodó Mirandának, ezért ebből sem lett semmi. Botka ugyanakkor megkapta a meccs első sárgáját. Említésre méltó dolog ezt követően már nem történt az első játékrészben. 45 perc játék után 65:35 százalék volt a labdabirtoklás a hazaiaknak, akik 334 passzt eresztettek meg, amelyeknek 87 százaléka volt pontos. Ugyanez a mutató az FTC-nél 172 passznál állt, amelyek 77 százaléka ment emberhez.

A Betis leklónozta az első félidőt, ugyanis a másodikban is a hatodik percben találtak be. Jobb szélen folydogált a játék, amikor Canales átvette a labdát, amit befelé tolt egy picit, majd bő 20 méterre a kaputól mesterien becsavarta a hosszú felső sarokba, Dibusznak esélye sem volt, 2-0. Ha még lett volna bármilyen halovány remény arra, hogy a Ferencváros valamit is alkothasson, az ezen a ponton elszállt.

A 62. percben egy, a Betis saját kapuja előtt megszerzett labdából indult támadás, Tello, mint kés a vajon cselezte át magát a teljes FTC-védelmen, ám lövését Dibusz bravúrral szögletre tolta ki. A 70. perchez közeledve ötöt is cseréltek a csapatok, a Ferencvárosnál Vécsei helyett Laidouni, míg Ryan Mmaee helyett Mak jött. A Betisnél R. Gonzálezt Guardado, a veterán Joaquínt Lainez, míg a kapus Bravót Rui Silva váltotta.

A sárga lapos Vécsei helyére érkező Laidouni nyolc perc alatt szintén összeszedett egy lapot, miután egy párharc után otthagyta a könyökét. A 81. percben két szögletet is rúghatott a Fradi, ám azokból sem sikerült igazi veszélyt kialakítaniuk. A meccs nem túl nagy színvonalon csordogált az utolsó tíz percben, a hazaiak érezhetően nem nyomtak, de az FTC-nek még így sem sikerült komoly helyzetet kialakítania. A 84. percben Cabraja úgy jó 25-ről végre eltalálta a kaput, ám a középre tartó labdáját könnyen hárította Rui Silva.

A 90. percben még Laidouni is megpróbálkozott egy távoli lövéssel, neki jobban sikerült szélre helyeznie, de ezen is rajta volt a hazaiak csere hálóőre. A két perces hosszabbításban aztán már igazán nem történt semmi, a vége gól nélküli sima vereség lett megint.

A Ferencváros ötödik meccsét is elveszítette a 2021-22-es Európa-liga csoportkörében. Ezzel továbbra is nulla ponttal áll. A meccs végi statisztika szerint 59:41 százalék lett a labdabirtoklás a hazaiak javára. A Betis 16-szor próbálkozott kapura lövéssel a mérkőzés során, ebből öt találta el Dibusz kapuját. Ugyanez a mutató a Fradinál 9:3-ra alakult. A passzok tekintetében 640 (87 százalékos pontossággal) hazaira 392 vendégátadás volt a válasz, utóbbiak közül 80 százalék ment saját emberhez.

Európa-liga, G csoport, 5. forduló
Sevilla, Benito Villamarín Stadion, 30 132 néző.
Vezette: Ruddy Buquet (francia)

Real Betis–Ferencváros: 2–0 (1–0)
Gól: Tello (6.), Canales (51.)
Sárga lap: Botka (42.), Vécsei (49.), Laidouni (79.)

Betis: Bravo (Rui Silva 72.) – Bellerín, Bartra, E. González, Miranda – G. Rodríguez, Canales – Joaquín (Lainez 72.), R. González (Guardado 66.), Tello – Iglesias
Ferencváros: Dibusz – Botka (Wingo 78.), Blazic, S. Mmaee, Kovacevic, Cabraja – Vécsei (Laidouni 71.), Loncar – Zachariassen, Tokmac (Szánthó 87.), R. Mmaee (Mak 71.)

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.