Egy portugál leiskolázta a Fradit, 2-0-ra nyert a Celtic a magyar bajnok ellen

Egy portugál leiskolázta a Fradit, 2-0-ra nyert a Celtic a magyar bajnok ellen

Furuhasi Kjogo, a Celtic játékosa és Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport harmadik fordulójában játszott Celtic-Ferencváros mérkőzésen Glasgowban 2021. október 19-én (Fotó: MTI/EPA/Robert Perry)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hozni a tavalyi formát és ismét meglepetést okozni a Celtic Parkban – nagyjából ez kellett, hogy lebegjen a Ferencváros játékosai előtt, tavaly ugyanis 2-1-re sikerült nyerniük a skót sztárcsapattal szemben. Persze a körülmények ezúttal mások voltak, például nézők, méghozzá mintegy 50 ezer ember előtt játszhatták a mérkőzést, mivel azonban a Celtic sem igazán remekelt eddig az Európa-liga első két fordulójában, nem tűnt annyira elérhetetlennek megint egy jobb eredményt elcsípnie a magyar zöld-fehéreknek. A csapatok egyébként úgy vágtak neki a G-csoport harmadik helye szempontjából kritikus találkozónak, hogy az FTC-ben öt, míg a skótoknál mindössze egy játékos maradt hírmondóban a tavalyi kezdőből.

A meccs tapogatózással indult, az első percben a hazaiak nyomtak, ám az első igazi helyzet a Fradi előtt adódott: egy jó baloldali háromszögelés és elfutás után Wingo adta be a kapu elé a labdát, amibe Ryan Mmaee bele tudott érni, de sajnos nem tudta kapura stukkolni. Ezt követően ismét a hazaiak kerültek fölénybe. Az első Celtic-lövésig a 8. percig kellett várni, a csapatkapitány, McGregor tűzte kapura jó 22 méterről, ám a lövés középre ment és Dibusz kezében landolt. Három perccel később Jota futott el a büntetőterület jobboldalán, ám az ötös sarkáról megeresztett lövését nagy bravúrral lábbal tolta ki a ferencvárosi hálóőr.

A 17. percben kissé határozatlan volt a Fradi védelme: némi tanácstalanság után Tokmac passzolt középre az ellenfélnek, Jota pedig köszönte, azzal a lendülettel kapura tűzte. A lövést Dibusz védte, a szögletből pedig nem alakult ki veszélyes szituáció. Az ezt követő percekben ismét az FTC volt a kezdeményezőbb, a 23. percben aztán Uzuni tornáztatta meg az egykori angol válogatottat, Joe Hartot, jó 14 méterről jobbról a jobb felsőt célozta be, amit a veterán hálóőr végül kitolt. A Celtic hullámokban dominált: a félidő felénél előbb egy gyors kontrából, majd szögletekből próbáltak veszélyeztetni, ám szerencsére az FTC-nek mindig sikerült kivédekeznie e próbálkozásokat.

A meccs első sárgáját a hazaiaknak osztották ki: a svéd Carl Starfelt a norvég Zachariassen letalpalásáért kapott lapot. A 36. percben legalább öt Fradi játékos ért fel egy támadással, ám Laidouninak kétszer sem sikerült igazán beadnia, Vécsei aztán szerelte a 16-os előtt a kicsorgó labdát felszedő Rogicot, ám 18-ról a bal alsó mellé durrantott. A 40. percben Samy Mmaee teljesen fölöslegesen meglökte, aztán a földre kerülése után megrúgta Furuhasit, amiért a ferencvárosi védő jogosan megkapta a maga lapját. A félidő végéig nagy izgalom már nem történt. Az első 45 perc után 69-31 százalék volt a labdabirtoklás a hazaiak javára. A passzok aránya 364-167-re alakult, a hazaiak 90, míg a Ferencváros 74 százalékos hatékonysággal adogatott.

A második játékrészben nem kellett sokat várni az első hazai helyzetre: a 46. percben Jota bő húsz méteres jobbról megeresztett lövését Dibusz védte, majd három perccel később Ralston jobb oldali beadására ült rá a gólvonal előtt a magyar hálóőr, igaz, utóbbi les volt. Az 54. percben két Celtic védő ügyetlenkedett a saját tizenhatosán belül, a labdára Tokmac csapott le, se kapura fordulni, se beadni nem tudott, szögletet viszont összehozott belőle. További sarokrúgások következtek, a harmadik Laidouni kivédekezett beadása után.

Az 58. percben megszerezte a vezetést a Celtic: egy elvesztett labdát követő gyors ellentámadásból Jota a saját tizenhatosuk elől indította jobbról egy jó ötven méteres passzal a japán Furuhasit, aki két ferencvárosi védőt lefutva könnyedén tekert el Dibusz mellett, 1-0. Az FTC szinte azonnal válaszolhatott volna, ám Uzuni baloldali beadását Ryan Mmaee nem tudta kapura küldeni, két védő is rajta volt, és szerelték. A 61. percben megfagyott a vér a magyar zöld-fehérek ereiben, megint Jota villant, remek passzt adott Montgomerynek, akit Wingo épp a büntetővonalon rúgott fel, büntető. A tizenegyeshez a csapakapitány McGregor állt oda, ám jobbra középmagasan megrúgott labdáját Dibusz hárította, meccsben tartva ezzel a vendégeket.

A 66. percben kettős cserére szánta el magát a Ferencváros edzője, Peter Stöger: Laidouni Somália, míg Zachariassent Loncar váltotta. A 68. percben Montgomery rántotta le a mellette elfutni kívánó Uzunit, amiért sárgát, míg a Ferencváros egy jó helyről járó szabadrúgást kapott. Utóbbit Civic szúrta kapura úgy 26 méterről, ám Hart hárított. A Celtic a 75. percig hármat is cserélt, bejött többek között az előző szezon holland gólkirálya, Jakumakisz is.

Hiába védett Dibusz, a Fradi a második félidőben sem tudott közelebb kerülni a gólhoz. Aztán jött a 81. perc s talán az idei szezon legszerencsétlenebb bekapott gólja. Samy Mmaee a saját kapuja előtt passzolt Somália elé, aki nem tudta kiadni a játékszert, amire Jota csapott le. A portugál az egész meccsen hatalmas formában játszott, ezúttal is azonnal passzolta be a labdát, a befutó Turnbull lyukat rúgott, ám a kifutó Dibusz és Vécsei bénázását követően valahogy a skótról bepördült a labda, 2-0...

Öt perccel később megint Jota ad remek passzt a második gól szerzőjének, ám Turnbull ezúttal mellé penderített. Uzuni még megpróbált egy szépítő gólt szerezni, de nem sikerült. A Celtic pedig legalább három biztos gólhelyzetet puskázott el az utolsó percekben. Így a végén maradt a 2-0. A skótok ezúttal simán átléptek a magyar bajnokon. (A meccs egészét nézve a labdabirtoklás 68-32, míg a passzok 700-337-re alakultak a hazaiak javára, akik 91, míg a Fradi 78 százalékos pontossággal adogatott az egész meccset figyelembe véve.)

A Betis-Leverkusen meccset ezt követően rendezik meg, ám ennek ellenére a harmadik fordulót követően a Ferencváros nulla ponttal az utolsó az Európa-liga G-csoportjában. A magyar bajnok legközelebb november 4-én fogadja az Üllői úton a Celticet.


Európa-liga, G-csoport, 3. forduló
Glasgow, Celtic Park – Vezeti: Jakob Kehlet (dán)

Celtic-Ferencváros 2-0 (0-0)
Gól: Furuhasi (58.), Turnbull (81.)
Sárga lap: Starfelt (28.), Ralston (40.), Montgomery (68.), ill. S. Mmaee (40.)

Celtic: Hart – Ralston, Carter-Vickers, Starfelt, Montgomery (Scales 75.) – C. McGregor, Turnbull – Abada (Jakumakisz 71.), Rogic (Bitton 71.), Jota – Furuhasi (Johnston 86.). Vezetőedző: Ange Postecoglou

Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Laidouni (Somália 66.), Vécsei – Tokmac (Mak 83.), Zachariassen (Loncar 66.), Uzuni – R. Mmaee. Vezetőedző: Peter Stöger