Deutsch Tamás: Az állam 4,95 milliárd forintot ad a makkabi játékokra

Deutsch Tamás: Az állam 4,95 milliárd forintot ad a makkabi játékokra

Deutsch Tamás sajtótájékoztatója a makkabi játékokról (Fotó: EMG2019)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A költségkeretből kikerültek a játékokhoz kapcsolódó létesítményfejlesztési költségek, mivel júliusra egyik sem készül el – mondta lapunknak nyilatkozva a 2019 nyarán rendezendő sportesemény védnöki testületének vezetője.

Talán nyugodtan kijelenthetjük, hogy sajtótörténeti naphoz ért el a Magyar Hang, ugyanis most fordult elő először, hogy nyilatkozott lapunknak a Fidesz egyik emblematikus politikusa. Nemrég írtuk meg, hogy a Budapest lesz a házigazdája 2019-ben az európai makkabi játékoknak (EMG), amelynek költségvetéséhez a magyar állam újabb 2,8 milliárd forinttal járult hozzá – lásd a december 23-ai Magyar Közlönyben –, mert a kormány úgy ítélte meg, hogy a helyszínek megváltozása, az új helyszíneken való lebonyolítás, az összetettebb logisztikai feladatok megoldása szervezési többletköltségekkel jár. Az előző, berlini EMG rendezési költsége 2017-ben egyébként 1,4 milliárd forintnyi – összesen – 4,5 millió eurót öleltek fel, és szintén a már meglévő létesítményekben bonyolították le a versenyeket. A kormány az Európa-játékokra korábban a költségvetésben több mint 30 milliárd forintot különített el – Magyar Közlöny 1323/2017 (VI. 8.) –, mégpedig döntően azokra a felépítendő létesítményekre, amelyek a makkabi játékok helyszínéül szolgáltak volna.

Lassan elképesztő méreteket ölt a makkabi játékok költségvetése | Magyar Hang

A szervezés teljesen a Deutsch család kezébe került, akik nem álltak itt meg, már az atlétikai vb-t is célba vették. Össze is különböztek Fürjes Balázzsal.

„Nagyon sokan összemosták a játékok rendezési költségeit, illetve a létesítményfejlesztésekre megszavazott milliárdokat. Nos, a kormány még a pályázat előtt úgy döntött, hogy 2,1 milliárd forint értékben garanciát vállal a rendezésért, majd ezt az összeget emelte meg most decemberben újabb 2,85 milliárd forinttal. Így a játékokra összesen 4,95 milliárd forint támogatást biztosít az állam. Az újabb támogatást a fentiek mellett az is indokolja, mert egyrészt már most több mint 30 ország több mint 2500 versenyzője méri össze a tudását huszonkilenc sportágban, másrészt a 2015-ös tervekhez képest jelentősen megnövekedtek az árak. Így, ha tartani szeretnénk magunkat ahhoz, hogy minden idők legnagyobb sporteseményét rendezzük meg nyáron, akkor ezeket mindenképpen figyelembe kell venni” – jelentette ki lapunknak Deutsch Tamás, aki hozzátette, pontos résztvevői számot majd április 15-e után tud mondani, ugyanis a háromlépcsős jelentkezés akkor zárul le.

A 2019-es sportesemény védnöki testületének vezetője hozzátette, a 2017-es kormányhatározatban szereplő 30 milliárdos összeget nem a játékok rendezésére adta az Orbán-kormány, hanem a játékokhoz kapcsolódó létesítményfejlesztési költségeire, azaz elsősorban a központi helyszínnek szánt Kerepesi úti Sportpark megépítésére.

– Miután tavaly szeptemberben megszületett a döntés arról, hogy a sportpark nem épül meg, és a játékokat a már meglévő sportlétesítményekben bonyolítjuk le, és a Kerepesi úti Sportparkot terveink szerint 2020–2021-re építjük fel, így a sokak által emlegetett 30 milliárdos állami támogatás továbbra is megmaradt a létesítményfejlesztési költségvetésben. Egyébként már a kormány előtt van az az előterjesztésünk, hogy az építkezést mikor, milyen műszaki tartalommal szeretnénk megvalósítani, így mi is a kabinet döntésére várunk. Egy biztos, a felépítendő létesítményeknek az MTK lesz a vagyonkezelője, és emiatt majd a sporttörvényt is módosítani kell – fogalmazott Deutsch Tamás.

Ha már egyszer így alakult a helyzet, kevésbé érthető az, hogy a kormány lesöpörte asztalról azt a kezdeményezést, amely helyzetbe hozta volna a vidék zsidóságát és a már álló vidéki sportlétesítményeket. A Fidesz EP-képviselője szerint két alkalommal is megvizsgálták annak lehetőségét, hogy a Sportpark felépítésének elmaradását követően esetleg milyen vidéki helyszínek jöhetnek szóba.

– Logisztikai, versenyhelyszín és szállás szempontjából több város is szóba került, mint minden szempontból megfelelő helyszín, ám az európai partnerszervezetek és a játékokon induló válogatottak ragaszkodtak ahhoz, hogy a házigazda kizárólag Budapest legyen, hiszen ez nemcsak sport, hanem közösségi, vallási és kulturális esemény is, így a résztvevőket ne utaztassuk több száz kilométereket – árulta el a pályázatban, a szervezésben és a lebonyolításban jelentős szerepet vállaló MTK elnöke.