Egy brusztolós meccsen férfi pólósaink is lelépték Amerikát

Egy brusztolós meccsen férfi pólósaink is lelépték Amerikát

Manhercz Krisztián (kék sapkában) a magyar és Max Irving, az amerikai válogatott játékosa atokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának negyedik fordulójában játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 31-én (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fontos mérkőzés várt a magyar férfivízilabda-válogatottra: a cél nem lehetett más, mint hogy a nők után az urak is legyőzzék az Egyesült Államokat. Azt az Amerikát, amely elsősorban szerb mesterének köszönhetően, kifejezetten jó formában játszik a tokiói olimpián. Vanja Udovicic csapata a Dél-Afrika és Japán elleni kötelezők után egy kifejezetten éles meccset játszott a regnáló világbajnok Olaszországgal, amit utóbbiak mindössze egy góllal, 12–11-re tudtak csak megnyerni.

Az amerikaiaknak a javítás, míg a mieinknek a csoport élmezőnyéhez zárkózás miatt volt kritikus e találkozó.

Az első nyolc perc szinte azonnal egy magyar góllal indult, Mezei Tamás Cupidóról fordult le, és dobta be a labdát. Ezután nagy mezőnyjáték indult, pontatlanságok és masszívabb védekezés tarkították a meccset. Látszott, hogy mindkét csapat nagyon akart. Az amerikaiak 3 perccel később egyenlítettek, majd bő egy perccel a negyed vége előtt egy emberelőnyt használtak ki a magyarok: Zalánki lövését még védték, de utána szépen kijátszottuk a labdát oldalra Pásztorhoz, aki a kapuba lőtt. A csapatok 2–1-gyel fordultak.

A második játékrész igazi ki-ki csatát hozott. Az amerikaiak fokozták a tempójukat, előbb egyenlítettek, majd a vezetést is megszerezték. Ezt követően hol az ellenfél, hol a magyarok dobtak gólt. Varga egy pontos lövéssel egalizált, majd egy újabb amerikai találatra Hárai válaszolt a negyed vége előtt. A félidőben így 5–4 volt az állás a Märcz-csapat javára.

A harmadik negyedben a magyarok emeltek a tempón, egyúttal lehúzták a rolót az amerikaiak előtt. Manhercz brillírozott, a második találata élményszámba ment: szenzációs ejtéssel juttatja kapuba a labdát. A mérkőzés ebben a szakaszban dőlt el, 3–0-s nyolc percet produkáltak és 8–4-gyel fordultak rá az utolsó felvonásra.

Az amerikaiak ugyanakkor nem engedték el a meccset. Ugyan egy magyar büntetővel indult, ám Varga Dénes találatára egy percen belül két góllal is válaszoltak. Az utolsó négy percnek 9–6-tal mentek neki a csapatok, a meccs e szakaszában egymás után több szabálytalanságot is befújtak nálunk mind támadásban, mint védekezésben. Egy amerikai időkérés után 3 perccel a vége előtt újabb gólt kaptunk, zsinórban a harmadikat; zárkóztak az amerikaiak, 9–7-re jöttek fel. Mielőtt azonban bárkinek is felment volna a vérnyomás a reggeli kávét kortyolgatva, jött Manhercz, aki újabb gólt lőtt, 10–7-re növelve a magyar előnyt. A nyugalmat növelte, hogy Nagy Viktor végig jól védett. De még nem volt vége, az amerikai Bowen szépségdíjas bombát eresztett meg messziről. A végén négy másodperce maradt egy támadásra a mieinknek és e nyúlfarknyi idő alatt is sikerült még egy gólt dobni. Az amerikaiak ugyan 4–3-ra megnyerték az utolsó játékrészt, de 11–8 lett a vége a javunkra. Ez azt is jelenti, a magyar férfivízilabda-válogatott a harmadiknál rosszabb helyen nem végezhet a csoportjában.

A következő és utolsó ellenfelünk a csoportban a regnáló világbajnok, Olaszország lesz. A találkozót augusztus 2-án hétfőn – magyar idő szerint – hajnali 3 órakor rendezik.

Märcz Tamás kapitány alapjaiban elégedett volt a meccsel, ám még mindig akadtak gondok a labdajáratással amellett, hogy az amerikaiak jól is védekeztek. Mint mondta, azon fognak dolgozni, hogy a labdák, a passzok és a mikromozgások még pontosabbak legyenek. Nagy Viktor arról beszélt, a legfontosabb, hogy augusztus 4-re időzítik a csúcsformát, amikor megkezdődik a kieséses szakasz, és negyeddöntőt játszik majd a magyar csapat.

Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak
Csoportkör, A csoport, 3. forduló

Magyarország–Egyesült Államok: 11–8 (21, 33, 30, 34)