Első félidős hidegzuhany után döntetlen Litvániában

Első félidős hidegzuhany után döntetlen Litvániában

Szoboszlai Dominik tizenegyesgólja a Litvánia-Magyarország futball Eb-selejtezőn 2023. október 17-én (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évtizedek óta nem voltak ilyen elkényeztetett helyzetben a magyar fociszurkolók: három mérkőzéssel a selejtezőcsoport vége előtt nem azt kellett számolgatniuk, az eredmények milyen szerencsés alakulása esetén marad matematikai esély a kedvenc csapatuk továbbjutására, hanem azt, hogyan lesz tét nélküli az utolsó két találkozó. A feladat egyszerűnek tűnt Litvániában: győzni kell, és akkor az utolsó két meccs eredményétől függetlenül megvan az egyenes ági kijutás és még talán a csoportelsőség is.

Ráadásul a hazai csapat nem egy világverő válogatott (annak ellenére, hogy szombaton nyertek Bulgáriában), ráadásul a tavaly októberben átadott S Dariaus ir S. Giréno stadionban még soha nem nyertek. Ezzel szemben a magyar válogatott kilenc mérkőzés óta veretlen, és az egész Eb-selejtezősorozat alatt alig két gól kaptunk, mindkettőt a szerbektől. Minden adott volt tehát ahhoz, hogy emlékezetes este legyen Kaunasban – utoljára ugyanis az 1972-es, belgiumi Európa-bajnokságra jutottunk ki egyenes ágon a csoportból, hiszen a legutóbbi két Eb-szereplésünk (2016, 2020) a különféle pótselejtezőkön való sikeres szereplésnek köszönhető. Ugyanakkor az is igaz, hogy a csapat elég kétarcú: a nálunk erősebb válogatottak ellen jól megy a játék, míg a gyengébbekkel gyakran szenvedünk – gondoljunk csak az albánoktól elszenvedett kettős vereségre.

Kedd délután már magyarokkal volt tele a Debrecen nagyságrendű kisváros – a mérkőzés szervezői szerint 1500 jegyet adtak el a magyar szurkolóknak. Fél nyolckor gyülekeztek a szurkolók a vonulásra, és sajnos nem maradtak el a trágár rigmusok sem: orális aktusra szólították fel a szerbeket és persze a románoknak is jutott pár gyalázkodó versike.

A 15 ezres stadionban erős túlzással sem volt félház sem, a hőmérő viszont alig 8 fokot mutatott és a szél miatt még ez is soknak tűnt. A magyar kemény mag háromszor akkora volt, mint a hazai és hangerőben is lenyomták az egész stadiont.

A hetedik percben jutottunk el először a litván kapuig, de gyenge volt a lövés. Rá három perce a litvánok is megérkeztek a kapunk elé, és viszonylag zavartalan helyzetből csúnyán fölé vágta Gineitis. A huszadik perben aztán elkezdődött a rémálom: a hazaiak egyszerűen átrohantak rajtunk és nagy szóló után Fodor Cernych négy magyar védő közül nagy gólt ragasztott a bal alsóba, 1-0 oda.

Ekkor valami eltörött a magyar csapatnál – a kapitány, Szoboszlai kijött a kispadhoz és mérgesen a földhöz vágta a kesztyűjét, és a többiek is elég zavarodottan kezdtek focizni. Dibusz nagyot vetődve mentett, és csaknem harminc perc után megvolt az első kapura rúgásunk is: Szoboszlai távoli szabadrúgását védte szépen a litván hálóőr.

Nem menj a játék nekünk, minden a litvánokhoz pattant – erre jó példa a 36. perc eseménye, amikor egy ártatlan helyzetben a magyar védő tisztázott fejjel, az oldalra tartó labda a szögletzászlóról nekünk rossz irányba pattant, a szögletből pedig kaptunk egy könnyű fejesgólt. 2-0 oda, igazi hidegzuhany – az egész selejtezősorozat alatt kaptunk összesen annyi gólt, mint kicsit több, mint fél óra alatt Litvániában! Ekkor már a litván közönség Ukrajnát éltette, a magyarok a Harcoljatok! rigmussal próbált segíteni, de hiába próbálkoztunk, védett a litván kapus.

A második félidő elején újabb gólt szereztek a hazaiak, de szerencsékre a videóbíró elvette a találatot. Sikerült beszorítani a litvánokat a térfelükre, volt pár helyzetünk is, de a szépítő gól csak nem akart jönni. A 67. percben viszont Sallait ellökték a tizenhatoson belül, büntető, Szoboszlai pont a magyar tábor előtt végezhette el, nagy gól, 2-1!

Nyílt lett a meccs, a hazaiak is életveszélyesen támadtak, de nekünk is adódtak lehetőségeink. A litvánok elkezdték húzni az időt, rengeteg ápolás volt, de ennek ellenére sikerült az egyenlítés: Szoboszlai szögletét Varga Barnabás befejelte a 81. percben, 2-2! Sőt, rá egy perce már labdánk lett a győzelemhez, Csoboth elfutott, de lövés helyett beadással próbálkozott – nem sikerült, de igaz, les is volt.

Mivel a csoport másik mérkőzésén Szerbia nyert Montenegró ellen, egyelőre minden kérdés nyitott maradt: a következő két meccsen nekünk kell még legalább egy pont.