Fradiváros: aki NER, az nyer – Orbán Viktor döntésére várnak

Fradiváros: aki NER, az nyer – Orbán Viktor döntésére várnak

A Fradiváros egy része – egyelőre csak látványterv

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor 2022-ben már az Üllői útra is egy Jet fedélzetén érkezhet a NER-elit tagjaival a kormányfő, ugyanis soha nem látott impozáns fejlesztés előtt áll a Ferencváros. Lesz itt minden, amiről a klub eddig csak álmodni mert, állítólag a pénz is megvan. Pardon, meglesz.

Fradiváros néven fut a zöld-fehér klub fejlesztését célzó projekt, amelynek elnevezése valóban nem túlzó. Tényleg külön városrész épül a Fradinak. A klub első lépésként megszerezte a Népligetben található Építők SC bázisát, a területet az állam egy kormányhatározat révén vette meg, aztán a komplett sporttelepet használatbavételre átadta a zöld-fehéreknek. A gyarmatosított Építők SC területével az FTC 16 hektáros bázisa lényegében egyetlen éjszaka alatt megduplázódott, ám az ottani lepukkant infrastruktúra abban az állapotában nem képviselt sok hozzáadott értéket. A bontás elkezdődött, az átalakítás első üteme lezárult, a markolók és teherautók levonultak a területről.

Csarnokok, kollégium, hotel

Elvileg most kellene kezdődnie a második ütemnek, de erről egyelőre csak kósza hírek vagy félinformációk keringenek. Az biztos, hogy Kubatov Gábor elnök tavalyi évértékelőjében úgy fogalmazott, hogy 2020-ra elkészül a Fradiváros. A beruházás során majdnem 80 ezer négyzetméteres csarnokrendszer jön létre, amelynek létesítményeit a zöldek szakosztályai veszik birtokba. Természetesen más és más igények alapján épülnek a csarnokok, lesz helye a kézilabdának, a jégkorongnak, a birkózásnak, az ökölvívásnak, valamint egy fedett és egy nyitott uszodának is. Mindezeket egy kollégium, illetve egy négycsillagos hotel egészíti majd ki.

„A pénz jelentős része már a rendelkezésünkre áll már, három-négy év alatt felépíthető a Fradiváros” – nyilatkozta tíz hónappal ezelőtt Kubatov a kormánykritikával nehezen vádolható Lokál című Habony-lapnak.

Húsz milliárd a Ferencváros számláján, vagy máshol

Hogy mennyi pénzről is van szó, a lap hallgatott. A Fradi dolgairól mindig felettébb jól értesült C-közép (amelyre viszont azt nem lehet rásütni, hogy ne lenne kritikus a Kubatov-féle klubvezetéssel szemben) közölt konkrét összeget később, a klubtól független törzsszurkolói portál szerint 20 milliárd forintról volt szó. Vagyis ennyi pénz már valahol rejtőzik a Ferencváros számláján, vagy valahol máshol. A rendelkezésre álló konkrét összegről azonban nyilvánosan sehol nem szólalt meg még Fradi-vezető, így az állítólagos Fradi-pénz lassan olyan, mint Columbo felesége. Úgy van, hogy igazán nincs.

Magyar közpénzen hízik Mészáros Lőrinc horvát klubja - Magyar Hang

Amelyik klubba beteszi a lábát, oda ömleni kezdenek az állami milliárdok. Az sem számít, magyar vagy határon túli egyesületről van-e szó.

A nyilvános cégadatokból látható, hogy a 2011-ben (a Fidesz 2010-es hatalomátvétele utáni évben) 50 millió forintos jegyzett tőkével alapított Fradiváros Zrt. – a tavalyi pénzügyi beszámoló alapján – nettó árbevétele pontosan 100 millió forint volt. Ekkora árbevételt nagy termelőtevékenységet folytató cégek szoktak felmutatni. Az adatok rávilágítanak: az Üllői út 129. alatt kivételes képességű vezetők irányítanak úgy, hogy az összesen hét főből álló zrt.-ben öten is vezető beosztásban gondozzák a 100 milliót – derül ki a cégadatokból.

A legfőbb vezetőre várva

Az FTC új sportközpontjának fejlesztése előkészítési fázisban tart, részletekkel, a projekt elemeit, a befejezés időpontjára vonatkozó dátumot érintően egyelőre nem szolgál senki. A pénz valószínűleg megvan, tervek is körvonalazódnak, de egy ekkora horderejű állami sportberuházás elindulása csak akkor lehetséges, ha a legfőbb vezető is rábólint, ez azonban – információink szerint – még nem történt meg. Az a legújabb verzió, hogy a munka jövő tavasszal indul be, és 2022-ben ér a végéhez. Ebben nem csupán a népligeti, hanem az egész környék közlekedési fejlesztése (például vasútmegálló építése) is szerepel. Az árról minden általunk ismert és felkeresett körben óvatosan fogalmaztak, a vége úgy 25 és 30 milliárd között áll majd meg.

Orbán Viktor haragos, a szőnyeg szélére állította a sportvezetőket - Magyar Hang

A legmagasabb szintig, a mutatóujját a sport ütőerén tartó miniszterelnökig jutottak az utóbbi hónapok sportbotrányai.

A kivitelező még nem ismert, csak a fizető: a magyar állam.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 27. számában jelent meg, 2018. november 16-án.  Hetilapunkat keresse az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon!