Gyárfás Tamás: Hozzám nem érkeztek észrevételek Turi-ügyben

Gyárfás Tamás: Hozzám nem érkeztek észrevételek Turi-ügyben

Gyárfás Tamás (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem érkeztek panaszok arról a Magyar Úszó Szövetség volt vezetőjéhez, Gyárfás Tamáshoz, hogy Turi György verbálisan vagy fizikailag bántalmazta volna tanítványait. Az 1993 és 2016 közötti elnök erről a 24.hu-nak beszélt, hozzátéve, hogy Cseh László édesapjával egy iskolába, a Kölcseybe jártak, napi kapcsolatot tartottak fenn, de még ő sem jelzett neki semmit. Gyárfás elmondása szerint az első esetről Szepesi Nikolett könyvével kapcsolatban értesült. Az Én, a szexmániás 2013-ban jelent meg, ebben Szepesi azt írta, Turi megütötte őt az egyik edzésen.

– Niki helyesen járt el, de akkor nem nyíltak meg a szájak, kivéve Kiss Noémit, aki ha jól emlékszem, akkor is felszólalt, de nem csatlakoztak hozzá további versenyzők – fejtette ki Gyárfás. A korábbi úszóelnök állítása szerint az első jelzés után lefolytattak egy vizsgálatot, és arra kérték Herczog Máriát, dolgozzon ki gyermekvédelmi programot. Meghirdettek továbbá egy továbbképző rendezvényt, amin az összes edző részt vett, de állítása szerint mielőtt ez tartalmat kapott volna, már lemondott az elnökségről.

A kétszeres világbajnok Cseh László beszélt arról, hogy Turi György edzései lelki terrort jelentettek a tanítványok számára. Ezt Kozma Dominik is megerősítette, aki szerint megesett, hogy Turi a hajánál fogva rángatott ki valakit a medencéből. Dara Eszter elmondása szerint Turinál mindennapos volt, hogy rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. Kiss Noémi pedig kifejtette, előfordult, hogy Turi berángatott egy fiút a vécébe és ott agyba-főbe verte. Reményi Diána szerint pedig a súlymérések is megalázóak voltak, ha például húsz dekát híztak, Turi közölte velük, hogy menjenek haza röfögni. Turi mindezek hatására önként lemondott most az alelnökségről, az úszószövetség pedig vizsgálatot indított. Az edző elmondta, mindenben együttműködik a bizottsággal.

Turi azzal védte magát, hogy az vesse rá az első követ, aki abban a korban szocializálódott, gyerekekkel foglalkozott és „nem kevert le egy-egy nyaklevest” vagy „nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban”.