Gyurta: Amiért jöttem, sajnos nem értem el

Gyurta: Amiért jöttem, sajnos nem értem el

Gyurta Gergely az 1500 méteres gyorsúszásban 15:14,20-as idővel a 20. helyen zárt (Fotó: MÚSZ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Amikor egy névhez az emberek a sikert kötik, bizony nem egyszerű elfogadni azt a tényt, hogy ugyanazzal a névvel egy másik úszó – nevezetesen a testvére – sajnos nem ér el hasonló sikereket. Gyurta Dániel annak idején 200 mellen éveken keresztül verhetetlen volt, nyert olimpiát, világbajnokságot és Európa-bajnokságot, úszott világcsúcsot. Amikor visszavonult, azért a magyar úszósportnak maradt egy másik Gyurtája, Gergely, aki vegyesúszásban, a hosszabb távú gyorsszámokban és a nyílt vízi úszásban próbált maradandót alkotni. Sajnos, inkább kevesebb, mint több sikerrel.

Gyurta Gergely a nyílt vízi 25 kilométeres versenye után. A magyar úszó a táv háromnegyedénél asztmás rohamot kapott, s végül a 10. lett (Fotó: MÚSZ)

Ma az 1500 méteres gyorsban próbált szerencsét, és bizony ráfért volna egy siker – nem is a döntőbe jutás, hanem mondjuk egy olimpiai A szint megúszása –, hiszen a nyílt vízi 25 kilométeres versenyen sokáig az élen haladt, majd a táv háromnegyedénél asztmás rohamot kapott, s végül a 10. lett. Bíztunk abban, hogy medencés fő számában legalább sikerül maradandót alkotnia, ám végül 15 perc 14,20 másodperces idővel a 20. helyen zárt.

„Elégedett vagyok, egy éve 15:35-öt jöttem reggel, most 15:14-et. Amiért jöttem, sajnos nem értem el, mert a nyílt víziben szerettem volna valami szép eredményt. Azóta ezerszer végigfuttattam magamban az egészet, de csak kínzom magam azzal, ha azon pörgök, hogy mi van, ha nem indulok meg, mert ha esetleg lehajráznak, akkor meg az lenne, hogy miért nem próbáltam meg. Így alakult, tanultam belőle, megyek tovább” – jelentette ki Gyurta Gergely, amihez annyit tehetünk hozzá, őszintén szurkolunk neki, és hiszünk abban, hogy jövőre a tokiói olimpián végre neki is sikerül az, ami a bátyjának: éremszerzés.

Kalmár Ákos az 1500 méteres gyorsúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Ugyanezen a távon azért volt egy magyar részsiker, hiszen Kalmár Ákos ugyan nem került a döntőbe – 15 perc 00,99 másodperces idejével 12. lett –, ám ezzel az idővel megúszta, mégpedig századra pontosan az ötkarikás indulást érő A-szintet.

„Most minden a kezem alá játszott, az, hogy századra megúsztam az A szintet fantasztikusan jó dolog, bár nyilván még boldogabb lennék, ha sikerült volna 15 perc alá menni, mert ezt is szerettük volna elérni, de így, hogy megvan az A szint, emiatt annyira nem bánkódom. Jövőre az olimpián szerintem el fogom érni, ha minden jól megy, és nem szorítanak ki a csapatból” – nyilatkozta Kalmár Ákos.

Bohus Richárd az 50 méteres hátúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Azért két magyarnak sikerült továbblépnie az előfutamokból, ugyanis Bohus Richárd 50 méter háton, Sztankovics Anna pedig 50 méter mellen jutott az elődöntőbe a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek hetedik, utolsóelőtti napján. Bohus 25,12másodperccel a 14. helyen jutott tovább – a másik magyar induló, Balog Gábor 25,29-cel a 18. lett –, és a futamát követően kijelentette, az indítóbírók nincsenek a helyzet magaslatán, sokat kivárnak, ami főként a hátúszóknak okoz nehézségeket.

Szépen, és ami a lényeg, gyorsan úszott Sztankovics Anna 50 méter mellen, és 31,13 másodperces idővel – alaposan megközelítette az általa tartott országos rekordot (31,05 másodperc ) – a 12. helyen jutott az elődöntőbe.

Sztankovics Anna a női 50 méteres mellúszás előfutamában (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Nagyon örülök, mert ebben a szezonban sokszor éppen csak lemaradtam a továbbjutásról. Az elődöntőben szeretnék jobbat úszni, mint az országos csúcsom, de a legfontosabb, hogy élvezzem a versenyt, hiszen az első világbajnoki középdöntőm lesz” – nyilatkozta az MTI-nek a magyar versenyző.

Sajnos tragikus hír is érkezett a világbajnokság helyszínéről: ketten meghaltak – mindkét áldozat dél-koreai állampolgár – és többen megsérültek abban a balesetben, amikor a vb helyszínéhez közel lévő éjszakai klubban összeomlott az egyik galéria. A hatóságok tájékoztatása szerint összesen 370-en tartózkodtak a klubban, amikor a 2,5 méteres magasságban lévő galéria egyenesen a mulatozókra esett, akik közül sokakat törmelékdarabok találtak el. A hatóságok azt gyanítják, hogy a túl nagy súly miatt dőlt össze a szerkezet. Szemtanúk több mint száz bulizóról számoltak be a galérián. A magyar női vízilabdázók is éppen a klubban lazítottak, ám az MTI érdeklődésére Bíró Attila szövetségi kapitány elmondta, közülük nem sérült meg senki, valamennyien jól vannak.

A mai nap egyébként több érmet is hozhat a magyarok számára, hiszen előbb, közép-európai idő szerint 10 órakor a férfivízilabda-válogatott a horvátokkal játszik a bronzéremért, majd a 13 órakor kezdődő program során a 100 méter pillangó döntőjében Milák Kristóf, a 200 méter hát fináléjában pedig Hosszú Katinka és Burián Katalin lesz érdekelt.