Hozta a kötelezőt Dél-Afrika ellen a férfivízilabda-válogatott

Hozta a kötelezőt Dél-Afrika ellen a férfivízilabda-válogatott

Nagy Viktor, a magyar válogatott kapusa véd a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának harmadik fordulójában játszott Magyarország-Dél-afrikai Köztársaság mérkőzésen a Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. július 29-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Fotó: Czeglédi Zsolt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A házigazda Japán után Dél-Afrika volt az ellenfele a magyar férfivízilabda-válogatottnak, amely a tokiói olimpia leggyengébb kvalifikált csapatának számít. Mivel Dél-Afrikában nincs bajnokság, ezért a keret tagjai ott játszanak, ahol tudnak. Ennek ellenére az afrikai csapat mostanában már szinte mindegyik világbajnokságra kijut, ám olimpián legutóbb 1960-ban, még a római játékok alkalmával járt.

A magyarok csütörtöki ellenfele Tokióban 21–2-re kapott ki az olaszoktól, míg az Egyesült Államokkal 20–3-at játszott. A kérdés így ezúttal is az volt, mennyire képes kihozni magából a maximumot a Märcz-alakulat, és mondjuk meddig bírja kapott gól nélkül.

Az első félidőig mindenképpen bírta. Az első nyolc percben 4, míg a második negyedben 5 gólig jutottak Varga Dénesék. Ez idő alatt Nagy Viktornak két komolyabb védést kellett bemutatnia: a második játékrész közepén az első magyar kiállítást követően Card közeli kísérletét hárította bravúrral a magyar hálóőr.

A harmadik negyedre megfáradt az ellenfél, miközben még nagyobb fokozatra kapcsolt a magyar együttes, és zsinórban lőtte a góljait. Összesen nyolc találatig jutott ebben a játékrészben a válogatott. Így a csapatok 17–0-val fordultak rá az utolsó nyolc percre. Az utolsó felvonás elején a dél-afrikaiak több emberelőnyhöz is jutottak, ám nem tudták gólra váltani egy lehetőséget sem. A második félidőre beálló Vogel Somában az utolsó játékrész harmadik percében kellett az első komolyabb védést bemutatnia: ismét emberelőnyben ismét Card próbálkozott, ám ezúttal is résen volt a magyar hálóőr.

Aztán csak összejött az a dél-afrikai gól. Egy újabb magyar kiállítást követő gyors adogatás végén Rodda a jobb oldalról pattintott kapura, a labda Vogel hóna alatt csusszant be a kapuba. Ezt követően még két magyar gól született, és 23–1 lett a mérkőzés vége. Ezzel a magyar vízilabda-válogatott bebiztosította a továbbjutását a kieséses szakaszba a tokiói olimpián.

A következő ellenfél július 31-én szombaton, magyar idő szerint reggel 7 órakor az az Egyesült Államok lesz, akikkel szembe még 2008-ban győztes olimpiai döntőt vívtunk.


Tokiói olimpia, vízilabda, férfiak
Csoportkör, A csoport, 3. forduló

Magyarország–Dél-Afrika 23–1 (4–0, 5–0, 8–0, 6–1)